niedziela, maj 29, 2022
Follow Us

Zaskakujące efekty dało ugotowania najlepszego rosołu na Manhattanie. Kilka lat temu dużą popularność zyskał amerykański kucharz włoskiego pochodzenia Marco Canora gdy uruchomił na Manhattanie bar Brodo (po włosku rosół) z okienkiem do wydawania gorącego rosołu w papierowych kubkach. Postanowił wykreować nową kategorię gorących napojów i to mu się udało. 

Nieodłącznym elementem Wigilijnego stołu jest na którym wedle tradycji ma znaleźć się dwanaście potraw są pierogi. W Wigilię właśnie, staropolski zwyczaj postnego jedzenia, łączy się z całkiem nowoczesnym wegetarianizmem i weganizemem. Kto by pomyślał. A jednak...

MLEKOVITA, lider branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej i jedyny na Podlasiu producent lodów na skalę przemysłową, rozszerza portfolio znanych i lubianych lodów o nowe warianty, nie tylko smakowe.

Nie w każdej piekarni spotyka się tradycja pieczenia pełnoziarnistego chleba ze spełnieniem rekomendacji  Instytutu Żywienia i Żywności, aby konsumenci  mogli w jadłospisie mieć kilka – co najmniej 5 – produktów zbożowych. I żeby każdy zjadał je ze smakiem. 

Judaszki wielkanocne, koleny czeski przepis na smakowite wypieki świąteczne. To ciastka drożdżowe nacierane miodem. Pieczemy je w Wielką Środę.

Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem.

Ryż z arsenem

Napisane przez

Najnowsze badania dowodza, że ryż spożywany w nadmiernych ilościach może szkodzić zdrowiu z powodu wysokiej zawartości arsenu w ziarnach.

Prosty i zaskakujący deser dla lubiących kuchnię fusion. Czyli pomieszanie z poplątaniem które wcale nie musi dobrze smakować. Ale czasami smakuje.

Tarta z grzybami, z porami, z malinami, z czekoladą, z marmoladą, Tar-Ta! Tar-Ta! Tar-Ta! Jasno ująłem sprawę tarty? - Mam nadzieję.

Makarony to dania superszybkie. Jeśli przygotowujemy je w dwie osoby to formuła pierwsza, tak w smaku jak i predkości podania. Choć smak jak nietrudno się domyślić nie zależy od liczby kucharzących.

a