wtorek, kwiecień 29, 2025
Follow Us

Zbliża się czas planowania wyjazdów turystycznych i odkryć kulinarnych. Warto zwrócić uwagę na kulinaria bułgarskie. Zwłaszcza na kiseło mljako, bowiem wyjątkowe właściwości musi mieć bułgarski jogurt, zwany też bułgarskim kwaśnym mlekiem, skoro takie kraje jak Japonia i Mongolia kupiły już licencję na jego wytwarzanie, a teraz zrobiła to Polska. Opowiedziała o tym JE ambasador w Polsce pani  Margarita Ganeva na jednej z  konferencji prasowych.

Ma kilka nazw i wiele zastosowań -  u Indian jako kadzidło, w kuchni w roli maceratu, dla nalewkowiczów jest doskonałą  „zaprawką”. W marketingu służy do aromatyzowania salonów mody, a nawet sal weselnych. Wystąpiła w „Wiedźminie” w postaci składnika alchemicznego, kupuje ją branża kosmetyczna i gorzelniana.

Czekolada – to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie – według Michaela Levina, amerykańskiego pisarza. I zapewne dlatego czekoladoholicy ustanowili w kalendarzu kilka czekoladowych dni do świętowania tego hormonu szczęścia. A dzięki staraniom czekoladników sięgają po więcej.

Chorwacja należy do popularnych kierunków urlopowych wyjazdów Polaków. Od kilku lat odwiedza ją już po ponad milion gości z naszego kraju i liczby te systematycznie rosną.

Tradycyjne dania świąteczne tak, ale z nutą nowoczesności – mówi szef kuchni Grzegorz Marona, który od dwóch lat rządzi restauracyjną kuchnią w warszawskiej „Strefie” na ul.Próżnej. Lokal został doceniony w wielu konkursach i plebiscytach.

Polska kuchnia przeszła imponującą transformację w ostatnich latach, a jednym z jej największych entuzjastów jest David Gaboriaud, francuski mistrz kuchni i szef kreatywny w Belvedere Catering by Design.

Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem, którym wszędzie możemy się chwalić – głoszą serowarzy. Twaróg to nasza szansa na zawojowanie świata” – uważa uznany autorytet - prof. Aleksander Surażyński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, przewodniczący Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej.

„Kakao to pokarm roślinny z dużą ilością składników bioaktywnych” - - dr Penny Kris-Etherton wybitna pani profesor nauk o żywieniu, Uniwersytet Stanowy Pensylwania.

Pora wyjaśnić tę tajemnicę związaną z nazwą Gospodarstwa „Figa” Rodziny Maziejuków. Okazja jest znakomita, właśnie to ekologiczne gospodarstwo podczas Targów Natura Food w Łodzi zdobyło medal w ekologicznym  plebiscycie Organic Life Top 50. 

30 lat winiarskiej  firmy Vin-Kon. Branża win owocowych powoli zbliża się do pozycji zajmowanej przed wojną. Przypomnijmy, że sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane do Francji i na rynek amerykański.

Strona 1 z 2

a