wtorek, marzec 19, 2024
Follow Us

„Kakao to pokarm roślinny z dużą ilością składników bioaktywnych” - - dr Penny Kris-Etherton wybitna pani profesor nauk o żywieniu, Uniwersytet Stanowy Pensylwania.

Pora wyjaśnić tę tajemnicę związaną z nazwą Gospodarstwa „Figa” Rodziny Maziejuków. Okazja jest znakomita, właśnie to ekologiczne gospodarstwo podczas Targów Natura Food w Łodzi zdobyło medal w ekologicznym  plebiscycie Organic Life Top 50. 

30 lat winiarskiej  firmy Vin-Kon. Branża win owocowych powoli zbliża się do pozycji zajmowanej przed wojną. Przypomnijmy, że sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane do Francji i na rynek amerykański.

Czekolada – to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie – według Michaela Levine. I zapewne dlatego czekoladoholicy ustanowili kilkanaście czekoladowych dni do świętowania tego hormonu szczęścia.

Zaskakujące efekty dało ugotowania najlepszego rosołu na Manhattanie. Kilka lat temu dużą popularność zyskał amerykański kucharz włoskiego pochodzenia Marco Canora gdy uruchomił na Manhattanie bar Brodo (po włosku rosół) z okienkiem do wydawania gorącego rosołu w papierowych kubkach. Postanowił wykreować nową kategorię gorących napojów i to mu się udało. 

Nieodłącznym elementem Wigilijnego stołu jest na którym wedle tradycji ma znaleźć się dwanaście potraw są pierogi. W Wigilię właśnie, staropolski zwyczaj postnego jedzenia, łączy się z całkiem nowoczesnym wegetarianizmem i weganizemem. Kto by pomyślał. A jednak...

MLEKOVITA, lider branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej i jedyny na Podlasiu producent lodów na skalę przemysłową, rozszerza portfolio znanych i lubianych lodów o nowe warianty, nie tylko smakowe.

Nie w każdej piekarni spotyka się tradycja pieczenia pełnoziarnistego chleba ze spełnieniem rekomendacji  Instytutu Żywienia i Żywności, aby konsumenci  mogli w jadłospisie mieć kilka – co najmniej 5 – produktów zbożowych. I żeby każdy zjadał je ze smakiem. 

Judaszki wielkanocne, koleny czeski przepis na smakowite wypieki świąteczne. To ciastka drożdżowe nacierane miodem. Pieczemy je w Wielką Środę.

Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem.

a