wtorek, styczeń 18, 2022
Follow Us
poniedziałek, 06 kwiecień 2020 15:31

Czechy: Wielkanocne przysmaki - mazaniec Wyróżniony

Napisane przez Anna Gruszczyńska
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Nazwa ciasta "mazaniec" pochodzi od dawnego pieczywa wielkanocnego, które kroiło się na kromki Nazwa ciasta "mazaniec" pochodzi od dawnego pieczywa wielkanocnego, które kroiło się na kromki Czech Tourism

Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem.

Mazanec po czesku, po polsku mazaniec

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez słodkiego mazanca, pieczonego tradycyjnie w Wielką Sobotę (w Czechach zwaną Białą Sobotą). Nazwa ciasta pochodzi od dawnego pieczywa wielkanocnego, które kroiło się na kromki i maczało w winie i smarowało (mazało) miodem. Przepisy na mazance różniły się, w zależności od regionu i statusu materialnego gospodarzy. Zwykle przygotowywało się je z ciasta drożdżowego, czasem dodawano migdały i rodzynki lub orzechy oraz suszone owoce. Wilgotności nadawały ciastu śmietana i twaróg.

Składnik mazańca:

  • 230 g gładkiej mąki

  • 100 g mąki krupczatki

  • 1/2 kostki drożdży

  • 115 ml letniego mleka

  • 60 g cukru

  • 1 torebka cukru waniliowego

  • 70 g miękkiego masła

  • 4 g soli

  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

  • 1 jajko

  • 35 g rodzynek

  • 35 g posiekanych migdałów

  • 1 jajko

  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie mazańca:

W misce zmieszamy mąkę gładką i krupczatkę, zrobimy w niej dołek, wlejemy 2/3 mleka i dodamy rozdrobnione drożdże. Powoli wymieszamy składniki do uzyskania gęstego ciasta.

Posypiemy ciasto z wierzchu gładką mąką i pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Dodamy pozostałe składniki, wlejemy resztę mleka i dokładnie wyrobimy. Na końcu wmieszamy rodzynki i migdały. 

Ciasto wyjmiemy z miski i pozostawimy na stolnicy na 30 minut, aby odpoczęło. Uformujemy bochenek, i położymy na blachę. Pozostawimy jeszcze przynajmniej na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięty mazanec natrzemy roztrzepanym jajkiem, posypiemy płatkami migdałowymi i lekko natniemy powierzchnię na krzyż.

Pieczemy 40–50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Po upieczeniu mazanec możemy jeszcze natrzeć rozpuszczonym masłem z dodatkiem rumu i posypać cukrem pudrem.

a