niedziela, październik 24, 2021
Follow Us
poniedziałek, 15 luty 2010 00:00

Banany w kwaskowym karmelu Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Banany w kwaskowym karmelu fot. Tomasz Brzozowski

Prosty i zaskakujący deser dla lubiących kuchnię fusion. Czyli pomieszanie z poplątaniem które wcale nie musi dobrze smakować. Ale czasami smakuje.

Tak oto postąpisz przygotowując deser ów:

Weźmiesz bananów najprzedniejszych tyle ile chcesz zjeść.

Banana każdego ciął będziesz na dwa albo i na trzy, ale nigdy na cztery. Bo krótki banan to krótki banan.

Cukru brązowego szklanki pół. Gdy brązowego znikąd wsiąść nie zdołasz weź białego, na patelni i tak zbrązowieje.

Soku z połowy cytryny lub jednej limonki.

Lodów do każdej porcji tyle ile banana. Tak mniej więcej, bo to nie apteka.

Cukier i sok na patelnię. Jak się rozpuści i zacznie zmieniać kolor z przeźroczystego na inny wrzucamy banany. Obracamy banany kilkakrotnie na patelni tak, żeby coraz bardziej brązowy karmel je oblepił całkowicie. Jak wszystko jest fajnie brązowe, a banany ładnie oblepione zdejmujemy z patelni i prosto na talerzyki. Kulka lodów by się przydała do tego.

 

Można

W ostatniej fazie podgrzewania wlać na patelnię odrobinę Cachaçy, (ˌkaˈʃasɐ, czyt. kaszasa) czyli wódki z trzciny cukrowej, i podpalić całość niezwłocznie. Może być to bardzo widowiskowym urozmaiceniem naszego deseru pod warunkiem, że nie spalimy sobie brwi. Albo mieszkania. A może pomimo to?

Proszę uważnie przeczytać drugie zdanie tego tekstu. Słodko kwaśny smak z bananem jest dla odważnych. Ale odwaga bywa wynagradzana.

 

Więcej w tej kategorii: « Tarta z grzybami Ryż z arsenem »

a