Od królestwa Sumerów do Lęborka. Idealny napój na upalne dni to kwas chlebowy. Chodzi o prawdziwy, czyli wolnodojrzewający, rzemieślniczy kwas chlebowy…
Trzecia edycja studiów podyplomowych „Psychologiczne wsparcie dzieci i młodzieży w kryzysie” – prowadzonych przez APS w partnerstwie z Adamed Pharma –…
Do uzyskania certyfikatu ekologicznego dla posiłków w szpitalach, szkołach, restauracjach i w innych zakładach żywienia zbiorowego (ZŻZ) jeszcze daleka droga,…
To druga po zanieczyszczeniu powietrza przyczyna środowiskowa problemów zdrowotnych Europejczyków. W wielu miastach w Europie ponad połowa mieszkańców narażona jest na…
„Oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony” – zachęcało hasło w przedwojennej Polsce. I rzeczywiście, skutecznie nawet dziś, z powodu oszczędności…
Co jakiś czas ożywa dyskusja o wprowadzeniu w życie idei zrównoważonego rolnictwa, w którym mają zaistnieć wszelkie działania, które ograniczają wpływ…
3 marca, światowa społeczność jednoczy się, aby uczcić Światowy Dzień Słuchu, inicjatywę Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) skierowaną na podniesienie świadomości…
Cukinia, czyli botaniczna odmiana dyni zwyczajnej, na stałe zagościła wśród letnich warzyw. Zielone, żółte, podłużne i okrągłe owoce cukinii zachęcają…
Powidło śliwczane jest jednym z najstarszych przetworów tradycyjnej polskie kuchni. Świadczą o tym przepisy w poradnikach gospodarskich Piotra Crescencyna (rok…