„Oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony” – zachęcało hasło w przedwojennej Polsce. I rzeczywiście, skutecznie nawet dziś, z powodu oszczędności…
Co jakiś czas ożywa dyskusja o wprowadzeniu w życie idei zrównoważonego rolnictwa, w którym mają zaistnieć wszelkie działania, które ograniczają wpływ…
3 marca, światowa społeczność jednoczy się, aby uczcić Światowy Dzień Słuchu, inicjatywę Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) skierowaną na podniesienie świadomości…
Cukinia, czyli botaniczna odmiana dyni zwyczajnej, na stałe zagościła wśród letnich warzyw. Zielone, żółte, podłużne i okrągłe owoce cukinii zachęcają…
Powidło śliwczane jest jednym z najstarszych przetworów tradycyjnej polskie kuchni. Świadczą o tym przepisy w poradnikach gospodarskich Piotra Crescencyna (rok…
W „New England Journal of Medicine”, jednym z najbardziej prestiżowych czasopism medycznych na świecie, opublikowano badanie porównujące dwie metody leczenia nerkozastępczego: hemodializę…
Wybierając się na zakupy warto pamiętać o zaleceniu Hipokratesa - „Niechaj twoje pożywienie będzie lekarstwem, a twoje lekarstwo pożywieniem”. Sentencja…
W ramach serwisu Adamed Expert od września dostępna jest podstrona dedykowana pielęgniarkom, pielęgniarzom i położnym. To obiektywne i rzetelne treści…