sobota, kwiecień 27, 2024
Follow Us
To druga po zanieczyszczeniu powietrza przyczyna środowiskowa problemów zdrowotnych Europejczyków. W wielu miastach w Europie ponad połowa mieszkańców narażona jest na…
Artykuł autorstwa Huberta Biskupskiego, opublikowany 16 marca 2024 roku, skupia się na idei "One Health" (Jedno Zdrowie), która była głównym…
Nerki są jednym z najbardziej niedocenianych organów. To błąd, bo zdrowe, w pełni sprawne nerki są niezwykle ważne dla naszego…
„Oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony” – zachęcało hasło w przedwojennej Polsce. I rzeczywiście, skutecznie nawet dziś, z powodu oszczędności…
Co jakiś czas ożywa dyskusja o wprowadzeniu w życie idei zrównoważonego rolnictwa, w którym mają zaistnieć wszelkie działania, które ograniczają wpływ…
3 marca każdego roku, społeczność międzynarodowa łączy siły, by świętować Światowy Dzień Słuchu. Jest to dzień, który ma na celu…
3 marca, światowa społeczność jednoczy się, aby uczcić Światowy Dzień Słuchu, inicjatywę Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) skierowaną na podniesienie świadomości…
Cukinia, czyli botaniczna odmiana dyni zwyczajnej, na stałe zagościła wśród letnich warzyw. Zielone, żółte, podłużne i okrągłe owoce cukinii zachęcają…
W tytule nie ma błędów – to śląskie określenie konsystencji syropów z firmy „Grajfka”. Nazwa manufaktury także nawiązuje do śląskiej…
Powidło śliwczane jest jednym z najstarszych przetworów tradycyjnej polskie kuchni. Świadczą o tym przepisy w poradnikach gospodarskich Piotra Crescencyna (rok…

a