piątek, grudzień 09, 2022
Follow Us
Recenzja

Recenzja (79)

sobota, 09 styczeń 2021 12:06

Bezdroża: Norwegia – Travelbook

Napisane przez

Norwegię najlepiej jest zwiedzać w lecie, gdy – zwłaszcza na Dalekiej Północy – dzień trwa okrągłą dobę. Chociaż są również amatorzy zimowych tam wyjazdów, gdy panuje polarna noc, z pojawiającą się niesamowitą zorzą i mrozy.

środa, 09 wrzesień 2020 12:43

Bezdroża: Sycylia – #travel&style

Napisane przez

Sycylia, największa, 25,7 tys. km², wyspa na Morzu Śródziemnym, otoczona od północy wodami Morza Tyrreńskiego, a od wschodu Morza Jońskiego, jest kolejnym przewodnikiem w nowej, wydawanej od ub. r., serii Bezdroży #travel&style.

środa, 05 sierpień 2020 10:53

Historia ludzkiej chciwości - recenzja

Napisane przez

Arkady - wydawnictwo znane z pięknych, wysmakowanych albumów o sztuce i książek o architekturze zaskoczyło ostatnio czytelników wydaniem książki o .... ludzkiej chciwości.

wtorek, 21 lipiec 2020 11:07

Lara Books: Wyspy Owcze

Napisane przez

Wyspy Owcze, wystrzelające z wody kilkusetmetrowe klify, spadające wprost do oceanu wodospady, malownicze fiordy, dachy domów pokryte trawą i wszędobylskie owce, których jest tu więcej niż ludzi.

środa, 08 lipiec 2020 11:56

Bezdroża: Ekwador – Travelbook

Napisane przez

Ukazał się kolejny przewodnik Bezdroży po Ekwadorze, tym razem w serii travelbooków. Jest to skrócona, trochę zmieniona oraz dostosowana do jej schematu wersja przewodnika „Ekwador i wyspy Galapagos” wydanego w ub. roku w serii Bezdroża Classic, którego obszerną recenzję opublikowałem w lutym br.

środa, 24 czerwiec 2020 07:15

Pascal: Birma – Mjanma - przewodnik

Napisane przez

Birma, czyli Mjanma, a w wersji angielskiej Myanmar, najpiękniejszy, chyba nie tylko moim zdaniem, kraj południowo–wschodniej Azji, jeszcze kilkanaście lat temu praktycznie niedostępny dla turystów zagranicznych, jest coraz popularniejszy również wśród naszych rodaków.

wtorek, 30 czerwiec 2020 07:14

Pascal: Ziemia Święta i Jordania - przewodnik

Napisane przez

W sporej już biblioteczce przewodników i książek w języku polskim na temat Ziemi Świętej, przybył kolejny, wydawnictwa Pascal, jaki ukazał się w „Złotej serii”. Bogato ilustrowany prawie 270 kolorowymi zdjęciami, z mapkami i planami oraz, nie skatalogowanymi niestety, krótkimi informacjami i ciekawostkami w ramkach włamanych w tekst.

sobota, 27 czerwiec 2020 07:15

Michelin: Wyspy Zielonego Przylądka - przewodnik

Napisane przez

Odległe o 450 km na zachód od brzegów Afryki, położone na Atlantyku Wyspy Zielonego Przylądka, a ściślej Republika Zielonego Przylądka – Republica de Cabo Verde, to archipelag o łącznej powierzchni nieco ponad 4 tys. km² zamieszkany przez 538 tys. ludzi.

poniedziałek, 22 czerwiec 2020 07:37

Bezdroża: Uzbekistan - przewodnik

Napisane przez

Najbogatszy w zabytki i ciekawe miejsca kraj Azji Środkowej – Uzbekistan, perła pierwszej wielkości na historycznym Wielkim Jedwabnym Szlaku, doczekał się tylko jemu poświęconego przewodnika Bezdroży. I to w najlepszej, nie tylko moim zdaniem, serii Classic.

czwartek, 13 luty 2020 12:54

Bezdroża: Japonia. Manga, sushi i onseny

Napisane przez

Przewodnik Bezdroża: Japonia. Manga, sushi i onseny jest wydany w serii „Bezdroża Classic”, a więc przeznaczony przede wszystkim dla tych, którzy zamierzają poznawać Japonię samodzielnie, a nie w ramach wycieczek organizowanych przez biura podróży.

Strona 1 z 6

a