W roku szkolnym 2011/2012 w programie uczestniczyło 9,7 tys. szkół podstawowych. Na rok szkolny 2012/2013 Unia przyznała Polsce czwarty co do wielkości budżet na realizację programu, ok. 12 mln euro, z czego 75 proc. pokrywa UE. Zgodnie z założeniami programu, dzieci nie tylko spożywają owoce i warzywa, ale uczestniczą też w działaniach edukacyjnych związanych ze zdrowym odżywianiem, a w szczególności promujących spożywanie tych produktów.
Dzieci będą otrzymywały owoce i warzywa, co najmniej 2 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze, w łącznej liczbie określonej przez ARR i opublikowanej na stronie internetowej Agencji Rynku Rolnego. W każdym semestrze dziecko otrzyma porcje owocowo-warzywne, w skład których będą wchodziły następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka (obowiązkowa tylko w I semestrze), sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny. Każdy z ww. produktów, poza truskawkami, których udostępnianie jest nieobowiązkowe, powinien być udostępniony dziecku, co najmniej dwa razy w semestrze. W ramach programu nie jest już dopuszczane udostępnianie dzieciom mieszanek warzywnych.
Z 275 osób, na pytanie o preferencje zamieszczone na stronie "Owoce w szkole", większość opowiedziała się za sokami owocowymi.
Co lubisz?
Soki owocowe (93) 34 proc.
Jabłka (62) 23 proc.
Gruszki (38) 14 proc.
Marchewki (36) 13 proc.
Rzodkiewki (25) 9 proc.
Paprykę (21) 8 proc.
{jumi [*9]}