sobota, kwiecień 27, 2024
Follow Us
poniedziałek, 16 maj 2016 14:02

Podkarpackie EKO Smaki. Nagrodą kariera! Wyróżniony

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Podkarpackie EKO Smaki. Nagrodą kariera! www.polskaekologia.org

To ekoinnowacje napędzają rozwój polskiej gastronomii. Szczególnie silnie przejawiają się na Podkarpaciu, gdzie zarówno kontekst społeczny, kulturowy, prozdrowotne myślenie kreują proekologiczne działania. Kuchnia regionalna i przywiązanie do tradycyjnego gotowania, sięganie po lokalne i ekologiczne produkty przynoszą efekty. Dowodzą tego liczne nagrody zdobyte na konkursach poświęconych tradycji kulinarnej. Najbliższy, to Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z produktów ekologicznych i lokalnych pn. „Podkarpackie Eko Smaki" organizowany przez Stowarzyszenie „Polska Ekologia" w dniach 28-29 maja 2016.

Ale zarówno Bio jarmark (potrwa 3 dni), jak i wielce atrakcyjne widowiskowo zaplanowano na 27 maja – pieczenie byka plus degustacja prosto z rożna. Na podtrzymanie emocji – wieczorem koncert zespołu „Poparzeni kawą trzy". Do atrakcji dla publiczności należy zaliczyć: 28 i 29 maja kulinarne pokazy oraz warsztaty dla dzieci i młodzieży – m.in. lepienie pierogów, pieczenie chleba i tłoczenie soków.
Główny punkt programu to konkurs kulinarny w kategorii dla uczniów szkół gastronomicznych – 28 maja, a 29 maja – konkurs dla doświadczonych szefów kuchni.
Cel jest bardzo szczytny:
-propagowanie tradycji kulinarnej Regionu Podkarpackiego;

-odkrywanie i promowanie talentów i osobowości kulinarnych;

-poznawanie nowych trendów w polskiej gastronomi;

-poszukiwania pomysłów na oryginalne łączenie smaków, nowych rozwiązań
technologicznych oraz nowatorskiej estetyki potraw na talerzu;

- i doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozbudzanie kreatywności.

Wszystkie te kulinarne wydarzenia odbędą się w Centrum Millenium Hall, w Al. Kopisto 1 w Rzeszowie.
Swojego patronatu udzielają: Marszałek Województwa Podkarpackiego – wieloletni dobry duch wszelkich wydarzeń związanych z EKO żywnością, i Prezydent Miasta Rzeszów. Nad całością czuwa arcyszef kuchni Adam Wałęga, wielce zasłużony animator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.

Więcej na: http://www.polskaekologia.org/.

Więcej w tej kategorii: « Apel do MEN Niskie płace i stres »

a