Ale zarówno Bio jarmark (potrwa 3 dni), jak i wielce atrakcyjne widowiskowo zaplanowano na 27 maja – pieczenie byka plus degustacja prosto z rożna. Na podtrzymanie emocji – wieczorem koncert zespołu „Poparzeni kawą trzy". Do atrakcji dla publiczności należy zaliczyć: 28 i 29 maja kulinarne pokazy oraz warsztaty dla dzieci i młodzieży – m.in. lepienie pierogów, pieczenie chleba i tłoczenie soków.
Główny punkt programu to konkurs kulinarny w kategorii dla uczniów szkół gastronomicznych – 28 maja, a 29 maja – konkurs dla doświadczonych szefów kuchni.
Cel jest bardzo szczytny:
-propagowanie tradycji kulinarnej Regionu Podkarpackiego;
-odkrywanie i promowanie talentów i osobowości kulinarnych;
-poznawanie nowych trendów w polskiej gastronomi;
-poszukiwania pomysłów na oryginalne łączenie smaków, nowych rozwiązań
technologicznych oraz nowatorskiej estetyki potraw na talerzu;
- i doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozbudzanie kreatywności.
Wszystkie te kulinarne wydarzenia odbędą się w Centrum Millenium Hall, w Al. Kopisto 1 w Rzeszowie.
Swojego patronatu udzielają: Marszałek Województwa Podkarpackiego – wieloletni dobry duch wszelkich wydarzeń związanych z EKO żywnością, i Prezydent Miasta Rzeszów. Nad całością czuwa arcyszef kuchni Adam Wałęga, wielce zasłużony animator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.
Więcej na: http://www.polskaekologia.org/.