środa, maj 08, 2024
Follow Us
czwartek, 11 październik 2012 11:51

Święto sera w Lucernie Wyróżniony

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Festiwal sera w szwajcarskiej Lucernie rozpocznie się 13 października o godzinie 9.00 i potrwa do 17.00. Na 23 straganach znajdzie się ponad 150 gatunków sera typowych dla Szwajcarii i serowe smakołyki. Będzie też m.in. fondue. Można będzie próbować jak również dopytać ekspertów serowych, jak powstają te wspaniałości. Prawdopodobnie nos każdego bezbłędnie zaprowadzi na miejsce festiwalu, ale dla porządku dodam: Festiwal sera w Lucernie odbędzie się na Kapellplatz.

Lucerna, niewielkie miasto w centrum Szwajcarii leży na zachodnim brzegu Jeziora Czterech Kantonów, nad zatoką i nad rzeką Reuss u zbocza Pilateus. Jest to główne, niespełna 80-tysięczne miasto kantonu o tej samej nazwie, które odwiedza rocznie ponad pięć milionów osób. Najstarsza część znajduje się w samym ujściu rzeki Reuss do jeziora. Z pięciu mostów najbardziej znany jest zadaszony most Kapliczny (Kapellbrücke) o 204 m długości, najstarsza drewniana konstrukcja tego typu w Europie. Miejski ratusz uważany jest za jeden z najpiękniejszych budynków w Szwajcarii. Na szczyt góry Pilateus można dotrzeć kolejką zębatą nachyloną pod kątem 48 stopni (najbardziej stroma konstrukcja tego typu na świecie).
W cenrum, w parku przy Denkmalstrasse został wykuty w skale przejmujący pomnik Umierającego Lwa (Löwendenkmal), zaprojektowany przez Thordwaldsena, który przedstawia przebitego włócznią króla zwierząt. Wiele wrażeń przyniesie rejs statkiem po Jeziorze Czterech Kantonów.

Narodowym przemysłem Szwajcari jest produkcja serów. W roku 2008, rekordowym jeśli chodzi o produkcję serów, wyprodukowano go 179 333 tony. Największymi odbiorcami szwajcarskich serów są Niemcy (32,1 proc.), Włochy (24,7 proc.) i Francja (10,4 proc.). Szwajcaria produkuje 450 rodzajów serów, a każdy region ma swoje sery. Najbardziej znane tradycyjne potrawy z sera to raclette i fondue. Zasada jest jedna - głównym składnikiem wszystkich potraw jest półtłusty ser żółty o smaku łagodnym, bądź bardziej pikantnym. Klasycznym zestawieniem jest połączenie sera ementaler i gruyere. W potrawie fondue do masy serowej dodaje się jeszcze białe wino, najlepiej wytrawne i kieliszek alkoholu. W Szwajcarii jest to kirsz.

www.regionalprodukte.ch

www.mojaszwajcaria.pl

{jumi [*6]}

a