Kuchnia zawsze była mocną stroną województwa śląskiego, Polacy kojarzą jej dania jako tradycyjne, sycące i – przede wszystkim - smaczne. Zalewajka, kluchy pałą bite i śląskie „kopalnioki” to tylko niektóre przykłady kuchennych "hitów" Śląska.
Od 6. lat Śląska Organizacja Turystyczna wykorzystuje ten niewątpliwy atut również w promocji turystycznej. Organizując Festiwal „Śląskie Smaki" prezentuje nie tylko specjały kuchni śląskiej, ale również jurajskiej, góralskiej czy zagłębiowskiej.
Organizatorzy coraz popularniejszego Festiwalu zauważyli ogromne zainteresowanie turystyką kulinarną. W 2010 r. opracowano strategię rozwoju produktu turystycznego „Śląskie Smaki". Jej wdrożenie docelowo doprowadziło do stworzenia w wojewódzkim śląskim Szlaku Kulinarnego, który w lutym otrzymał dofinansowanie Ministerstwa Turystyki i Sportu. Mamy nadzieję, że już niedługo dowiemy się, gdzie i jakie potrawy będzie obejmował. Z chęcią skosztujemy!
{jumi[*6]}