niedziela, kwiecień 28, 2024
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/22369.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/22369
piątek, 30 październik 2015 13:49

Goście Globtrotera: Bigos, Sushi i "Podróż do krawędzi wieczności" Wyróżniony

Napisane przez Cezary Rudziński
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Goście Globtrotera: Bigos, Sushi i "Podróż do krawędzi wieczności" Fot.: Cezary Rudziński

Święto Bigosu Polskiego 2015, Catering SushiZushi i nowa książka Krzysztofa Stankiewicza „Podróż do krawędzi wieczności" byli gośćmi drugiego październikowego spotkania w Stowarzyszeniu Dziennikarzy – Podróżników „Globtroter" z cyklu „Goście Globtrotera".

Święto Bigosu Polskiego odbędzie się w 15 listopada w Siedlisku Folkloru „Marzanna" w Niedrzwicy Kościelnej koło Lublina. O Święcie bigosu można również przeczytać TUTAJ i TUTAJ. Organizator tego święta oraz współwłaściciel „Marzanny" Władysław Boruch, jako gość spotkania, poinformował o przygotowaniach, programie, a także o ciekawej genezie tego wydarzenia.
– Organizowanie przez nas, we współpracy z innymi restauracjami i szkołami gastronomicznymi, święta bigosu – powiedział W. Boruch – było protestem przeciwko decyzji Unii Europejskiej, która miała obowiązywać także w Polsce po jej przyjęciu do UE, o zakazie odgrzewania w restauracjach potraw. W przypadku bigosu, naszej narodowej od wieków potrawy, której smak zależy nie tylko od składników i sposobu ugotowania, ale także od wielokrotnego podgrzewana, była to decyzja absurdalna, na dostosowanie się do której nie mogliśmy się oczywiście zgodzić.
Jest to przecież jedna ze „sztandarowych" potraw polskiej kuchni o historycznych tradycjach. Pomysł chwycił, spodobał się, w br. Święto odbędzie się już po raz dziesiąty. I to pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Fundacji polskiego godła „Teraz Polska". Program tego wydarzenia jest bogaty, a w związku z ogromnym zainteresowaniem konieczne było wprowadzenie, po raz pierwszy, zaproszeń – kart wstępu. Impreza rozpocznie się o godz. 14.
Następnie przeprowadzony zostanie Konkurs na najładniejsze stoisko, Mistrzostwa Polski Dziennikarzy i Gwiazd w Gotowaniu Bigosu oraz Konkurs na najsmaczniejszy bigos przygotowany przez szkoły gastronomiczne i restauracje. Już o 16 nastąpić ma uroczyste ogłoszenie wyników mistrzostw i konkursów oraz wręczenie statuetek i dyplomów. Później przewidziane są godzinne występy zespołów muzycznych i, do 20, kiedy nastąpi zakończenie Święta, smakowanie bigosu i ewentualnie innych potraw. Więcej na temat Siedliska Folkloru „Marzanna" i jego oferty znaleźć można na www.marzanna.pl.
Warszawską restaurację SushiZushi na spotkaniu w Globtroterze reprezentowały tylko jej potrawy cateringowe. Ale jak! Niestety na zdjęciach widać tylko ich wygląd, ale nie można poczuć smaku. Wiele informacji o nich i, oczywiście o samym lokalu przy ul. Żurawiej 6/12, uczestnicy spotkania znaleźli jednak w jego ulotce reklamowej, którą otrzymał każdy chętny. Przeczytaliśmy w niej, że SushiZushi pojawiła się w stolicy w 2008 roku i szybko stała prawdziwą gwiazdą wśród najlepszych sushi barów. Smakosze kuchni dalekowschodniej, a są wśród nich goście z całej Europy, stoliki rezerwują z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Aby mieć pewność, że będą mogli skosztować specjałów przyrządzonych przez najlepszych i najzdolniejszych sushi masterów i mistrzów kuchni japońskiej. O uznaniu konsumentów świadczą również nagrody, jakie lokal i jego dania zdobyły na różnorodnych konkursach gastronomicznych. Wśród dotychczasowych blisko dziesięciu, można wymienić przykładowo tytuły: Knajpa Roku 2009 i 2013, Best Wawa 2010, Złote Orły Trendy 2011, Modne Miejsca 2010, czy Złoty Widelec 2013 i 2014. Jest to nie tylko uznana restauracja, ale również firma cateringowa z profesjonalną obsługą organizująca eventy i imprezy specjalne.

{gallery}22369{/gallery}
Oczywiście także z dostawą wybranych zestawów sushi do biur i mieszkań. „Doświadczenie jak i umiejętności, jakie zdobyliśmy przez ostatnie lata – czytamy w tej ulotce – skłoniły nas do stworzenia nowej marki – Green Sushi, której oferta jest opracowana pod katem sprzedaży w sieciach handlowych. Najwyższa jakość oferowanych zestawów, codzienne dostawy półproduktów, kontrola jakości i świeżości owoców morza, a w szczególności łososia norweskiego, wyróżniają nową markę". Spróbowaliśmy jej wyrobów, okazały się znakomite.
Podczas spotkania miały miejsce także wydarzenia wewnątrz stowarzyszeniowe.
Prezes SD-P „Globtroter" Sławomir Bawarski wręczył Małgorzacie Cholewie, współorganizatorce naszych tegorocznych wyjazdów studyjnych do Egiptu i Maroka, w podziękowaniu za wkład pracy, balijski batik oprawiony w formę obrazu. Zaś Krzysztof Stankiewicz, wieloletni członek stowarzyszenia, zaprezentował swoją najnowszą, szóstą już, książkę podróżniczą „Podróż do krawędzi wieczności". Wiele z opisanych w niej wypraw, a autor był już w 80. krajach na wszystkich, chyba poza Antarktydą, kontynentach, to były wyjazdy organizowane lub współorganizowane przez „Globtrotera".
Na kartach tej książki obok niezliczonych faktów i ciekawostek, znaleźć można również ciekawe wspomnienia ze wspólnych podróży i wiele nazwisk uczestniczących w nich „globtroterowców". Autor zaczął wspomnienia podróżnicze „od początku" czyli wspólnego wyjazdu w 1972 roku, tuż po studiach, nocnym pociągiem z Lublina na Mazury na dwutygodniowy obóz żeglarski, który miał zakończyć się egzaminem na sternika. Jadący z nim na ten kurs kolega w pewnym momencie powiedział: nie jadę dalej, wysiadam, bo tu w pobliżu jest na wakacjach moja dziewczyna.
– To przykład, jak drobny pozornie fakt, mówił Krzysiek, może zdecydować o dalszym życiu człowieka. Kolega ożenił się z tą dziewczyną, mają udaną rodzinę i życie. Ale przez te lata był zagranicą tylko trzy razy: w Pradze, Budapeszcie i Wilnie. A ja włóczę się po świecie. I sypnęły się, emocjonalnie zaprezentowane, wspomnienia z różnych wypraw i wyjazdów opisanych w najnowszej książce. – To podsumowanie dotychczasowych i inspiracja do dalszych podróży – zakończył autor. Było to w sumie jedno z najciekawszych tegorocznych spotkań w tym cyklu. A po części oficjalnej długo jeszcze toczyły się rozmowy kameralne przy smakołykach z SushiZushi, winie, piwie i napojach owocowych.

a