piątek, maj 10, 2024
Follow Us
wtorek, 14 luty 2017 08:32

Rozgrzewające przyprawy z całego świata

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Co na rozgrzewkę w zimowe dni? Na przykład herbata z imbirem. Owo sproszkowane kłącze to jedna z najstarszych przypraw. Nie bez słuszności wchodzi do grupy określanej mianem „smacznej medycyny”. Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, zapobiega chorobie lokomocyjnej; wzmacnia pamięć i koncentrację. Ta rozgrzewającą przyprawa ma wiele innych zalet kulinarnych i regeneracyjnych – mówi Maciej Barczak z firmy „Royal Brand”, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

– Staram się urozmaicać paletę dostępnych na rynku przypraw, gdyż konsumenci wciąż poszukują nowych smaków. Mają na to wpływ podróże i poznawanie egzotycznych smaków, a do tego silnie rozwinięta aktywność blogerów kulinarnych, programy sławnych szefów kuchni w telewizji. Nie bez znaczenia jest też chęć zaskoczenia domowników oraz znajomych czymś nowym. I w konsekwencji sięganie po egzotyczne przyprawy. Takie innowacje wspaniale smakują.

Nie da się nie zauważyć jak internauci chwalą przyprawę do jajecznicy z kurkami i różnymi warzywami; czarną sól w płatkach, cukier z kwiatów kokosowych BIO, czy ekologiczną mąkę z gorczycy BIO. Czym napędzana jest taka innowacyjność Pana firmy?
Maciej Barczak: Studiowałem w Peru i w Hiszpanii. Dlatego ciągle poszukuję nowych smaków. Zauważyłem, że świat się ujednolica, zacierają się różnice kulturowe, i w Polsce przejmowane są chętnie wzorce z całego świata. Jesteśmy dość otwarci na akceptację innych potraw. Dlatego ciągle poszukujemy nowych przypraw, nowych kierunków dostaw, a Ameryka Środkowa i Południowa ciągle dla naszego społeczeństwa jest jeszcze nie odkryta. Mamy ciekawych dostawców z Paragwaju, gdzie jako jedyni z Polski zostaliśmy zaproszeni na targi. Dodajmy do tego Salwador i Gwatemalę - też nas zaproszono na targi, co stanowiło wyróżnienie.

Co zatem Royal Brand sprowadza z tamtych rejonów?
Doskonały aromat ma tamtejsza trawa cytrynowa i skórka cytrynowa. Szczególnie jako doskonały dodatek do alkoholu, więc chętnie ją od nas kupują restauracje. Wspomnę jeszcze o Kaukazie. Gruzini ostatnio są bardzo aktywni i zaoferowali nam swoje przyprawy – mają m.in. wyborny szafran.
Nie pomijamy Polski. Nawiązaliśmy współpracę z naszymi rolnikami i oni dostarczają nam gałązki przypraw. Cieszą się one dużym wzięciem w gastronomii. Taka cała gałązka przyprawy robi wrażenie na talerzu. Rozważamy też utworzenie ogrodu przypraw w okolicy Piaseczna. Podjęliśmy nawet pewne działania wraz z Kolejką Piaseczyńską. Chcemy uruchomić park edukacyjny z przyprawami.

Rynek egzotycznych przypraw jest kapryśny i pełen pułapek. Ceny skaczą, a dostawcy potrafią „kombinować”. I mało doświadczeni klienci zamiast wanilii dostają wanilinowy, syntetyczny zamiennik…
Temat pachnących lasek jest dość złożony. W ostatnim czasie ceny wzrosły z 21 do 500 euro za kg. Dlatego chcemy uruchomić innowacyjne metody przechowywania wanilii. W tej chwili należy bardzo uważać, bowiem na rynku jest dużo wanilii złej jakości, niekiedy nawet sfałszowanej, czyli takiej, która już wyschła i została wymoczona w oleju kokosowym z dodanym aromatem waniliowym. Jednak moja firma pokazuje tak urozmaicony zestaw egzotycznych przypraw, że wzbogacanie wielu potraw jest coraz prostsze. Spośród kilkudziesięciu pozycji każdy znajdzie coś interesującego i inspirującego. I w domowej i w restauracyjnej kuchni.

a