sobota, kwiecień 27, 2024
Follow Us
piątek, 20 czerwiec 2014 11:56

Walka z czosnkiem Wyróżniony

Napisane przez Kos
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Walka z czosnkiem fot. sxc.hu

Wbrew licznym historiom o wampirach, ostry zapach czosnku to nie żadna magia. Jego smród jest wynikiem czterech głównych związków zawierających siarkę, która po spożyciu dostaje się do krwiobiegu, a następnie wydostaje się na zewnątrz przez płuca i gruczoły potowe.

W kwietniu bromatolodzy z Uniwersytetu Stanowego Ohio opublikowali zbiór najlepszej żywności i napojów neutralizujących szkodliwy wpływ czosnku. Oto kilka najbardziej praktycznych wniosków:

Zjedz jabłko - Owoce, które brązowieją pod wpływem powietrza zawierają enzym utleniający. Związek ten potrafi zniwelować łańcuchową reakcję chemiczną i usunąć przykry zapach wywołany przez siarczki.

Popij zieloną herbatą - Herbata zielona jest bogata w substancje roślinne zwane polifenolami, które neutralizują wszystkie cztery związki siarczkowe.

Odrobina soku z cytryny - Kwaśne napoje o wartości pH poniżej 3.6 potrafią zniszczyć enzym alinazy, który uaktywnia się, gdy czosnek jest gnieciony, co jeszcze zwiększa śmierdzące właściwości siarczków.

a