piątek, maj 10, 2024
Follow Us
sobota, 13 maj 2017 11:16

Skarb w łusce…

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Łuska z gryki w Zawierciu w Mir-Leku była odpadem przy wyrobie kaszy. Stała się skarbem, nie tylko z powodu obecności eliksiru płodności i młodości, czyli witaminy E. Wyróżnia się bowiem bogactwem błonnika. I biopierwiastków szczególnie korzystnie wpływających na zdrowie. Gryka - sprowadzona do Polski przez Tatarów (jedna z odmian nazywa się tatarka) - zyskała miano cenionego jadła, a łuska wraz z modą na zdrowe odżywianie zajęła nawet wyższą pozycję i stała się „lekiem z Bożej apteki”. Wyniki badań naukowych prowadzonych w Chinach, Japonii i na Tajwanie także potwierdzają słuszność hasła: więcej łuski z gryki w codziennej diecie!

Panuje opinia, że łuska nasion gryki to prawdziwa bomba witaminowa. I słusznie, gdyż zawiera sporą ilość niacyny (witamina B3), kwasu foliowego (witamina B9) oraz innych witamin z grupy B, bardzo ważnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Warto dodać, iż witaminy z grupy B pomagają przy odchudzaniu - korzystnie wpływają na metabolizm.
W łusce znajduje się wiele minerałów: cynk, krzem, żelazo, miedź, selen, wapń, mangan, potas, magnez. Wielkim dobrodziejstwem dla organizmu jest 6 flawonoidów, głównie rutyna mająca działanie przeciwzapalne oraz niwelujące wolne rodniki; ma korzystny wpływ na układ immunologiczny oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Rutyna jest antyoksydantem. Spowalnia utlenianie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne. Te zalety sprawiły, że firma Mir-Lek, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” wzięła na sztandar właśnie łuskę gryki i dodaje ją do kilkudziesięciu mieszanek ziołowych.

Jesteśmy firmą specjalizującą się w konfekcjonowaniu mieszanek ziołowych, herbat funkcjonalnych, suplementów diety - mówi Małgorzata Porc, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży. - Jako prekursor na rynku żywności prozdrowotnej, dzięki współpracy z zielarzami, dietetykami oraz farmaceutami, stworzyliśmy wiele produktów będących odpowiedzią na coraz powszechniej dotykające nas choroby cywilizacyjne, produktów, które jako obowiązujący składnik zawierają łuskę gryki. Łuska gryki towarzyszy naszej firmie od początki istnienia. Inspiracją do jej zastosowania w produktach były badania prowadzone nad gryką przez prof. Łucję Fornal z Uniwersytetu w Olsztynie. Zawartość flawonoidów i składników mineralnych oraz inne właściwości łuski gryki sprawiły, że stała się ona niemal nieodłącznym składnikiem naszych produktów.

Zioła w rozmaitej postaci wróciły do kuchni – w formie przypraw i naparów. Tzw. herbatki zajmują należne miejsce obok klasycznej herbaty czy kawy. Wraz z rosnącą popularnością mnożą się marki. Przed klientami powstaje jednak pytanie, czy tylko metodą prób i błędów można wybrać firmę solidną i godną zaufania?
Przy wyborze torebek z ziołami istotną informacją jest skład oraz pochodzenie produktu. Nasza firma w produkcji ekologicznej otrzymuje surowce od sprawdzonych dostawców, którymi z reguły nie są pośrednicy, lecz rolnicy uprawiający i pozyskujący zioła, których możemy odwiedzić i u których możemy obserwować proces hodowli roślin. Składniki naszych produktów pochodzą z polskich upraw, znajdujących się na terenie Wielkopolski, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Podlasia i poddawane są analizom zarówno fizykochemicznym jak i mikrobiologicznym – wyjaśnia Małgorzata Porc.
Doświadczenia i wiedza naukowców pozwalają sięgać po nowe kompozycje i sugestie dla klientów. Rolę tradycyjnej zielarki często pełni infolinia i firmowy konsultant, a także firmowa strona, gdzie pojawiają się nowości…

Jakie są to nowości?
Nowością, którą posiadamy w asortymencie, są herbaty z konopi. Surowiec również pochodzi z upraw ekologicznych, a sposób pozyskania surowca gwarantuje mu wysoką jakość. Herbatę z konopi polecamy osobom którym doskwierają migreny i bezsenność oraz tym, którzy pragną spróbować innych smaków.

a