środa, maj 01, 2024
Follow Us
wtorek, 04 listopad 2014 16:24

Lunch Globtroterów i Smakoszy w pałacu w Nieznanicach Wyróżniony

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Rzadko zdarza się taka okazja. 15 listopada w pałacu w podczęstochowskich Nieznanicach będzie można wysłuchać opowieści szóstki podróżników o egzotycznych krajach, poznać potrawy rodem z kilku kontynentów a nawet dania wędrujące razem z emigrantami.

Takim przykładem jest „nasi goreng" – obecnie indonezyjskie danie narodowe przywiezione przez chińskich imigrantów (trafiło także do Malezji). Często jest podawane pod hasłem: „odkryj na nowo potrawy z ryżu". Wśród składników są warzywa, mięso, ostry sos sambal, chrupki smażony makaron, cebula, lokalne przyprawy korzenne i w roli głównej ryż. Czasem pojawia się marchewka, albo krewetki, najczęściej kawałek kurczaka. Ma wiele odmian, przeważnie pełni rolę dania bankietowego. W pałacu w Nieznanicach wejdzie w skład tytułowego lunchu, a o Indonezji i Bali opowie Danuta Stawiarska.

O położonej na północnym Atlantyku wyspie lodu, ognia i wody czyli Islandii opowie dziennikarz i podróżnik Grzegorz Micuła.
„Będąc wielokrotnie w tym pięknym i ciekawym kraju nieraz próbowałem lokalnych potraw takich jak hakarl – zgniły rekin grenlandzki którego mięso śmierdzi amoniakiem a smakuje jak przejrzały ser camembert i nie da się go zjeść bez popicia miejscową wysokoprocentową wódką zwaną czarną śmiercią oraz zagryzienia razowym chlebem. Inne lokalne delikatesy to wędzone jądra tryka czy gotowany w całości barani łeb oraz wędzone lub marynowane maskonury, niewielkie sympatyczne morskie ptaki przypominające papugi, które żywią się rybami, stąd ich mięso zalatuje tranem. Lokalnym smakołykiem są też suszone na wietrze ryby, których wiele rodzajów kupić można w każdym islandzkim sklepie.
O tych islandzkich atrakcjach kulinarnych będę tylko opowiadał, natomiast w menu Lunchu Globtroterów w nieznanickim pałacu znajdzie się smakowity dorsz atlantycki w maśle cytrynowym. Bowiem ryby morskie są obok jagnięciny podstawą kuchni islandzkiej.".

W całym Maghrebie żelazną pozycją w menu dla gości jest couscus. Opowieścią Ewy Foley i Wojciecha Lewandowskiego o wyprawie na pustynię marokańską będzie właśnie towarzyszyła ta znana kaszka, ale w oryginalny sposób przyprawiona. Wzbogacona warzywami, rodzynkami, daktylami, oliwą, fasolą i... polskim masłem, gdyż zjełczały marokański smyn nie jest tolerowany przez Europejczyków. (uwaga: wybierający się do opisywanego kraju: Marokanki używają też „ras el hanout" – mieszankę mającą ponoć nawet 100 składników). Kuskus jest w Maroku podawany podczas rodzinnego obiadu w każdy piątek, w Nieznanicach akurat w sobotę.
Krótki egzamin kulinarny; czy może być ciasto cieńsze od ciasta francuskiego? Może, to ciasto potrzebne do zrobienia nadziewanych trójkącików czy mininaleśników marokańskich. Na opisywanym lunchu wystąpią jako briki z kozim serem.
O nieznanej Rumunii opowie Elżbieta Lubert. Poda też ciekawe danie naszego dawnego sąsiada. Rumuńska kuchnia jest z racji przemian historycznych zlepkiem tradycji kulinarnych połowy Europy i Turcji. Reprezentantem tak wymieszanej gastronomii będą wątróbki winne z mamałygą (gdzie indziej zwaną polentą).
Z rejonu Bałkanów aż pod Częstochowę zawędrowała tarta z cukinii i fety. Czyli danie odzwierciedlające wpływy tureckie i bliskowschodnie i zamiłowanie do warzyw i przetworów mlecznych.
Patronat nad całą imprezą objęło Stowarzyszenie Dziennikarzy Podróżników „Globtroter", mające na celu rozwój turystyki i pomoc wszystkim zwiedzającym świat. Pomogą w zorganizowanej w tym duchu poradni turystycznej dla pałacowych gości. Warto bowiem być przygotowanym na np. pułapki związane z tanim lataniem, opłaca się poznać zagraniczne zniżki dla seniorów i wiedzieć, czym się hotelowe gwiazdki różnią od podobnie stosowanych słoneczek lub słoników. Trzeba jednak wysłać pytania na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Świat stoi otworem, zwłaszcza dla przygotowanych.

 

a