poniedziałek, maj 06, 2024
Follow Us
czwartek, 10 grudzień 2015 11:14

Na świąteczne ryby do sieci

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Na świąteczne ryby do sieci fot. Biedronka

Popularna sieć sklepów spożywczych zachęca swoich klientów do konsumpcji ryb. W ramach aktualnej oferty świątecznej, prezentowanej w folderach „Więcej świątecznych przysmaków” i „Więcej świątecznych pyszności”, zaoferowała bogaty wybór ryb świeżych i mrożonych oraz przetworów rybnych.

Sieć Biedronka proponuje klientom na Boże Narodzenie różnorodne ryby oraz przetwory rybne. W ofercie, prezentowanej w dwóch dedykowanych folderach, znalazły się m.in. świeży filet z suma bez skóry oraz świeży filet z tołpygi bez skóry. Te słodkowodne ryby o wyrazistym smaku idealnie sprawdzą się jako baza zup rybnych. Spośród ryb słonowodnych sieć proponuje świeżego łososia atlantyckiego, świeże filety z dorsza ze skórą, mrożone filety z dorsza czarnego oraz mrożone filety z sandacza ze skórą.

Tradycyjnie przed Świętami w sprzedaży nie zabraknie karpia od najlepszych polskich dostawców. Od 17 grudnia dostępny będzie filet z karpia, a dzień później do sprzedaży trafią również karp patroszony oraz płaty z karpia.

Wśród świątecznych propozycji znalazły się także śledzie w różnych postaciach, m.in. marynowane filety śledziowe, filety śledziowe w oleju korzenne a’la matjas, tusze śledziowe w zalewie octowej czy sałatka śledziowa w buraczkach. Dostępne będą także: ryba po grecku, karp w galarecie czy figurki rybne w świątecznych kształtach.

Specjaliści od żywienia zalecają, aby przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu spożywać ryby. Podkreślają, że mięso ryb jest bogate w wiele cennych składników mineralnych i witamin, zaś samo białko ryb jest równie wartościowe jak białko pochodzenia zwierzęcego.

– Ryby morskie dostarczają jodu, fluoru, potasu i witaminy D. Ich mięso charakteryzuje wysoka zawartość selenu wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zwłaszcza morskie gatunki są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Ilość białka w mięsie ryb świeżych waha się od 6 do 19 g w zależności od gatunku, a jego przyswajalność jest bardzo wysoka i wynosi aż 97% – podkreśla dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Aktualne informacje o ofercie sklepów można znaleźć na stronie internetowej www.biedronka.pl.

a