- To ewenement na polskim rynku, jeśli chodzi o skalę – podkreślają eksperci spółki. W roku 2013 sprzedaż cydru na polskim rynku wyniosła bowiem 2 mln litrów. Klientów ma przyciągnąć nie tylko jakość, ale również atrakcyjna cena.
Gwarancją wysokiej klasy napoju jest nie tylko tradycyjny sposób produkcji, ale i doświadczenie jednego z najwybitniejszych światowych ekspertów od cydru – Petera Mitchella, szefa słynnej brytyjskiej Cider Academy. Z jego doradztwa korzystają najwięksi i najbardziej renomowani światowi producenci cydru na obu półkulach, w tym firma +H2O.
Cydr z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. To efekt m.in. coraz częstszych pobytów (także zarobkowych) Polaków na Wyspach Brytyjskich i w krajach skandynawskich. Właśnie w tych państwach spożywa się najwięcej cydru w Europie. Nie bez znaczenia jest również zmiana kultury spożywania alkoholu w naszym kraju: Polacy coraz chętniej sięgają po słabsze alkohole, w tym piwa smakowe oraz RTD (ready-to-drink), czyli gotowe do spożycia drinki. Systematycznie rosnąca popularność cydru wpisuje się w ten trend.
- Oceniamy, że sprzedaż cydru na polskim rynku będzie systematycznie rosła. Zdaniem niektórych ekspertów, pod koniec tej dekady może nawet przekroczyć 50 mln litrów rocznie – czyli osiągnąć połowę obecnej konsumpcji piwa – zaznacza Andrzej Piotr Pawelec.
Oprócz app!cydru w ofercie spółki znajduje się popularny cydr 7 Sadów, dostępny m.in. w sklepach popularnych sieci handlowych. Inne produkty +H2O z tego segmentu to eXcider Joker. Co ciekawe, oba te cydry mają certyfikat koszerności.
+H2O to firma rodzinna. Jest pierwszym producentem cydru w kraju. Jej historia sięga 1990 roku, kiedy – jeszcze jako przedsiębiorstwo produkcyjne Cin&Cin SA – wprowadziła na rynek kilkanaście różnych produktów (również bezalkoholowych napojów dla dzieci). Specjalnością spółki są wyroby winiarskie. Wielkim atutem jest współpraca technologiczna z wybitnymi specjalistami z Włoch, Niemiec i Hiszpanii, co pozwala na utrzymanie wysokiego poziomu produkcji, z wykorzystaniem najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych.
Produkty +H2O są eksportowane do wielu krajów Europy i innych kontynentów – m.in. Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraela, Niemiec, Austrii i Francji. Na eksport trafia 25 proc. produkcji +H2O.