wtorek, kwiecień 30, 2024
Follow Us
wtorek, 13 maj 2014 10:37

Polski cydr wchodzi do czołówki

Napisane przez Gazeta Finansowa / Przemysław Gruz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Wysokiej jakości polski cydr jest już dostępny w ofercie największej sieci marketów spożywczych w Polsce. Tylko w maju do sprzedaży w Biedronce trafi milion butelek tego napoju. Producentem jest rodzinna firma H2O, właściciel marki app!cydr.

- To ewenement na polskim rynku, jeśli chodzi o skalę – podkreślają eksperci spółki. W roku 2013 sprzedaż cydru na polskim rynku wyniosła bowiem 2 mln litrów. Klientów ma przyciągnąć nie tylko jakość, ale również atrakcyjna cena.

Gwarancją wysokiej klasy napoju jest nie tylko tradycyjny sposób produkcji, ale i doświadczenie jednego z najwybitniejszych światowych ekspertów od cydru – Petera Mitchella, szefa słynnej brytyjskiej Cider Academy. Z jego doradztwa korzystają najwięksi i najbardziej renomowani światowi producenci cydru na obu półkulach, w tym firma +H2O.

Cydr z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. To efekt m.in. coraz częstszych pobytów (także zarobkowych) Polaków na Wyspach Brytyjskich i w krajach skandynawskich. Właśnie w tych państwach spożywa się najwięcej cydru w Europie. Nie bez znaczenia jest również zmiana kultury spożywania alkoholu w naszym kraju: Polacy coraz chętniej sięgają po słabsze alkohole, w tym piwa smakowe oraz RTD (ready-to-drink), czyli gotowe do spożycia drinki. Systematycznie rosnąca popularność cydru wpisuje się w ten trend.

 

- Oceniamy, że sprzedaż cydru na polskim rynku będzie systematycznie rosła. Zdaniem niektórych ekspertów, pod koniec tej dekady może nawet przekroczyć 50 mln litrów rocznie – czyli osiągnąć połowę obecnej konsumpcji piwa – zaznacza Andrzej Piotr Pawelec.

 

Oprócz app!cydru w ofercie spółki znajduje się popularny cydr 7 Sadów, dostępny m.in. w sklepach popularnych sieci handlowych. Inne produkty +H2O z tego segmentu to eXcider Joker. Co ciekawe, oba te cydry mają certyfikat koszerności.

 

+H2O to firma rodzinna. Jest pierwszym producentem cydru w kraju. Jej historia sięga 1990 roku, kiedy – jeszcze jako przedsiębiorstwo produkcyjne Cin&Cin SA – wprowadziła na rynek kilkanaście różnych produktów (również bezalkoholowych napojów dla dzieci). Specjalnością spółki są wyroby winiarskie. Wielkim atutem jest współpraca technologiczna z wybitnymi specjalistami z Włoch, Niemiec i Hiszpanii, co pozwala na utrzymanie wysokiego poziomu produkcji, z wykorzystaniem najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych.

 

Produkty +H2O są eksportowane do wielu krajów Europy i innych kontynentów – m.in. Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraela, Niemiec, Austrii i Francji. Na eksport trafia 25 proc. produkcji +H2O.

a