- Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” po raz pierwszy został zorganizowany trzy lata temu, a jego celem było pokazanie w Polsce części portugalskiej kultury. Idea opierała się na wielkim evencie kulinarnym, wspierającym i umacniającym bilateralne stosunki biznesowe pomiędzy obydwoma krajami. Dzieląc się wielowiekową tradycja Portugalii, jej bogatą kulturą, wspaniałymi specjalnościami kulinarnymi oraz wybornymi winami, bez wątpienia przez ostatnie dwa lata inicjatywa wspomagała proces zacieśniania naszych dwustronnych relacji. – mówi Pedro Pereira da Silva, prezes Polsko-Portugalskiej Izby Gospodarczej.
Aby podkreślić kulinarne różnice pomiędzy poszczególnymi częściami kraju, w trakcie tygodnia „Flavours of Portugal” co wieczór będzie można skosztować smaki oraz dania z innego regionu Portugalii. Wykwintnemu bufetowi będzie towarzyszył wybór wyśmienitych, portugalskich win. Specjały portugalskiej kuchni przyrządzać będzie w tym roku Carlos Marques, szef kuchni hotelu Altis Avenida z Lizbony. Atmosferę Portugalii w trakcie całego Tygodnia Portugalskiego wprowadzać będzie nastrojowa muzyka Fado w wykonaniu Alexandry Guimarăes oraz Akademickiego Zespołu Muzycznego z Uniwersytetu w Coimbrze. Jako dodatkowe atrakcje podczas Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”, Polsko – Portugalska Izba Gospodarcza organizuje trzy warsztaty, na temat Gastronomii i Win, Turystyki i Kultury. W tym roku będzie można skosztować portugalskich specjałów nawet tydzień wcześniej przed głównym evente,. Tradycyjne dania portugalskie serwowane będą także do 20 maja br. warszawskich restauracjach Portucale oraz Grill&Co. Szczegóły Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” można znaleźć na stonie: www.flavoursofportugal.pl. Organizatorem wydarzenia jest Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza oraz Hotel Intercontinental w Warszawie. Wydarzeniu patronuje Ambasada Portugalii w Warszawie oraz AICEP Portugal Global.
{jumi [*9]}