piątek, maj 10, 2024
Follow Us
poniedziałek, 28 styczeń 2019 14:58

Jak smakuje Polska w Brugii

Napisane przez Materiały Prasowe
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Zaczął się (28.01.2019) Tydzień Krajów Europy Środkowej i Wschodniej (@CEENationalWeek) na kampusie w Brugii (Europejskiej Stolicy Kultury 2002 r.)

Współorganizatorem jest grupa studentów polskich w Kolegium Europejskim. Stowarzyszenie „POLSKA EKOLOGIA”, jako sponsor, będzie aktywnie promowało polską żywność i potrawy ekologiczne.
Celem Kolegium Europejskiego nie jest tylko kształcenie młodych ludzi z zakresu integracji europejskiej i funkcjonowania instytucji europejskich, ale również wzmocnienie ducha solidarności
wśród studentów, a także szerzenie wartości europejskich. Od stycznia 2019 r. ponad 300 aktywnych studentów organizuje  tzw. Tygodnie Narodowe. Celem tych tygodni jest promowanie integracji europejskiej i przybliżenie studentom z całego świata poszczególnych kultur. W ramach tygodni organizowane są wydarzenia o charakterze kulinarnym, artystycznym i akademickim.

Podczas  tygodnia, który potrwa do 3 lutego, odbędzie się kilkanaście wydarzeń. Oczywiście, także kulinarnych. Do takich wydarzeń zaliczać się będą między innymi:
- poczęstunek podczas ceremonii otwarcia;
- impreza weselna w Europie Środkowo-Wschodniej: pokaz fuzji między tradycją regionalną a współczesną kulturą;
- stałe degustacje polskich ekologicznych produktów.
Będzie bardzo smacznie!

Udział Stowarzyszenia „Polska Ekologia”  to świetna okazja dla uczestników,(studenci, kadra nauczycielska, osoby odwiedzające) by bliżej poznać polską tradycję, a przede wszystkim smak ekologicznej żywności z Polski. Patronat nad Tygodniem Krajów Europy Środkowej i Wschodniej objęły Stałe Reprezentacje przy Unii Europejskiej w tym także Polska!

a