piątek, kwiecień 26, 2024
Follow Us
środa, 17 październik 2018 12:54

Jesienna zupa - rozgrzewająca i sycąca

Napisane przez PAP Life
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Jesienna zupa - rozgrzewająca i sycąca fot. Pixabay

Jabłka, wizytówka jesieni, są wspaniałe nie tylko do deserów. Spróbujcie z nich przygotować zupę, rozgrzewającą, z curry i... boczkiem!

Jabłka powinny się znaleźć w codziennej diecie, ze względu na swe właściwości odżywcze. Zawierają witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E i K. Poza tym zawierają też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Do przygotowania rozgrzewającej zupy z dodatkiem jabłek potrzebujemy: 500 g selera korzeniowego, 2 cebule, 2 łyżeczki curry, 700 ml rosołu z kurczaka, 8 plasterków boczku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 6 jabłek np. odmiany Granny Smith, sól i pieprz.

Obieramy seler i cebulę. Seler kroimy na cienkie plasterki, a cebulę w paski. Podgrzewamy łyżkę oleju w rondelku. Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 2 minuty.Dodajemy seler, zalewamy bulionem z kurczaka i gotujemy przez 20 minut. Obrane jabłka kroimy w kostkę. Dodajemy jabłka do garnka, posypujemy curry i gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.

Zupę przelewamy do blendera i miksujemy, aż będzie całkowicie gładka. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i smażymy plasterki bekonu, aż będą chrupiące. Osuszamy je na ręcznikach papierowych.

Zupę podajemy gorącą, posypaną podsmażonym boczkiem.

a