Te nadzwyczajne połączenia owoców i przypraw trafiają w zmieniające się gusty kulinarne Polaków. A przez fuzję smaków i zapachów dają niepowtarzalny efekt. Tradycyjne konfitury, dżemy i musy dzięki dodatkom korzenno ziołowym stają się niebanalną kompozycją. I tak wiśnia ożeniona z imbirem, truskawka z cynamonem, czarna porzeczka z kardamonem, śliwka z zielonym pieprzem i czereśnia z tymiankiem pomogą urozmaicić nudne śniadanie, ewentualnie stworzyć nowe wariacje deserów lub przekąsek z wykorzystaniem np. dobrze komponującego się sera pleśniowego.
O tym jak powstaje paleta smakowitych przetworów mówi dr Marcin Schodnik, kierujący „Owocowym Domem" z Zielonej Góry:
-„ Przetwarzamy owoce pochodzące wyłącznie z polskich, certyfikowanych EKO plantacji. Jesteśmy w stałym kontakcie z naszymi sprawdzonymi plantatorami. Każdy z powstających u nas BIO produktów zawiera minimum 80% owoców i niecały 1% przypraw. Te ekologiczne dodatki wzbogacają wrażenia smakowe i wzmacniają właściwości prozdrowotne przetworów. Zamknięte w słoikach pyszności to klasa Premium, prawdziwy skarb dla odkrywców smaków".
Można powiedzieć bez przesady, że specjalnością tej owocowej manufaktury są właściwie leki z bożej apteki, zważywszy na cenne właściwości zarówno samych owoców (z aronią na czele), jak i ziół oraz cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu.
-„ W tym sezonie mamy 3 hity: dżem z czereśni z tymiankiem, konfiturę z borówki amerykańskiej oraz 100% sok z niej" – dodaje dr Marcin Schodnik.
Mając takie niepospolite słoikowe zaplecze każdy w rodzinnym gronie może urządzić np. festiwal niezwyczajnych naleśników lub pojedynek na deserowe wariacje. Podstawą będą wysokiej jakości przetwory owocowe. I nuta fantazji.
- Jesteś tutaj:
- Start
- Kultura
- Społeczeństwo
- Czas na EKO skarby w słoikach