sobota, maj 11, 2024
Follow Us
czwartek, 22 listopad 2012 13:40

Świętokrzyskie i turystyka rowerowa Wyróżniony

Napisane przez AM
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Świętokrzyskie i turystyka rowerowa www.wrota-swietokrzyskie.pl

W ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013 stworzono projekt, który zakłada budowę spójnej trasy rowerowej dla ponadregionalnej turystyki rowerowej. Trasa ta połączy pięć województw Polski Wschodniej: warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, świętokrzyskie i podkarpackie.

W województwie świętokrzyskim trasa rowerowa przebiegać będzie przez następujące miejscowości:

Trześń > Sandomierz > Koćmierzów > Zajeziorze > Skotniki > Sośniczany > Jachimowice > Byszów > Klimontów > Górki > Pokrzywianka > Konary > Kujawy > Ujazd > Iwaniska > Zielonka > Marianów > Wierzbka > Niemirów > Rakówka > Raków > Mędrów > Smyków > Holendry > Ujny > Trzemosna > Borków > Marzysz > Suków > Dyminy >Kielce (południowe obrzeża miasta oraz łącznik do PKP Kielce) > Górki Szczukowskie > Podzamcze > Chełmce > Oblęgorek > Porzecze > Pępice > Cierchy > Stachura > Mokry Bór > Skoki > Leśniówka > Straszów > Kłucko > Łysów > Węgrzyn > Grębosze > Mościska Małe > Mościska Duże > Plenna > Sielpia Wielka > Gatniki.

Jej przebieg został wyznaczony tak, aby ukazać atrakcyjność regionu, a turyści - zarówno długodystansowi jak również amatorzy zdrowego trybu życia i rodziny z dziećmi - mieli okazję zobaczyć najpiękniejsze miejsca w województwie świętokrzyskim. Ogólna długość tras rowerowych będzie miała 190,36 km, koszt inwestycji oszacowano na ponad 23 700 000 zł, a termin zakończenia prac ustalono na 31.12.2015 roku.

 

Smakosze regionalnych dań

Świętokrzyskie to raj dla smakoszy regionalnych dań oraz zdrowej, ekologicznej żywności. Rosnącą sławą cieszą się owoce: śliwki szydłowskie, śliwki z Ponidzia, sandomierskie jabłka, wiśnie ze Słupi Nadbrzeżnej czy truskawki z Bielin. Równie smaczne są potrawy z „korczyńskiej fasoli", gęsina z gospodarstwa agroturystycznego z Siesławic czy bodzentyński chleb pochodzący ze starej piekarni na Rynku Głównym w Bodzentynie. Należy koniecznie skosztować serwowanej w tutejszych restauracjach zalewajki świętokrzyskiej, a na turystów odwiedzających Raków czeka historyczna potrawa „dzionie". Gospodarstwo agroturystyczne „Orzechówka" k. Bodzentyna proponuje „Ćmagę świętokrzyską" - napitek na bazie wina i ziół o właściwościach leczniczych.

www.szdw.kielce.com.pl

www.wrota-swietokrzyskie.pl

{jumi [*6]}

a