piątek, 19 sierpień 2016 00:00

Grzybiarz jest jak saper - myli się tylko raz Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Jedne z najczęściej mylonych grzybów, to z lewej: Muchomor jadowity (Amanita virosa) i z prawej: Czubajka kania (Macrolepiota procera) https://grzybyjadalne.files.wordpress.com

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina amatorom grzybów, aby spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.


Najczęściej mylone grzyby

Istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50 gramów tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.

Spożycie tych najbardziej niebezpiecznych grzybów może doprowadzić do cytotoksycznego, nieodwracalnego uszkodzenie nerek i wątroby, a nawet śmierci. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony przez Ciebie grzyb jest jadalny – nie ryzykuj. Jak głosi powiedzenie, grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz!
Więcej na: http://gis.gov.pl/.