wtorek, 07 kwiecień 2020 13:38

Czechy: Wielkanocne przysmaki - Judaszki wielkanocne Wyróżniony

Napisane przez Anna Gruszczyńska
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Przepis na Judaszki wielkanocne. Czeski przysmak świąteczny na Wielką Środę Anna Gruszczyńska/CzechTourism

Judaszki wielkanocne, koleny czeski przepis na smakowite wypieki świąteczne. To ciastka drożdżowe nacierane miodem. Pieczemy je w Wielką Środę.

Judaszki wielkanocne

Ciastka drożdżowe, nacierane miodem, najczęściej w kształcie stryczka lub kręconego sznura, piecze się tradycyjnie wieczorem w Wielką Środę (w Czechach zwaną Szkaradną Środą). Zgodnie z tradycją, ten kto zje judaszka o świcie w Wielki Czwartek (w Czechach zwany Zielonym Czwartkiem), przez cały rok będzie chroniony przed ludzką zdradą, ukąszeniem węża i użądleniem pszczoły. Jeśli nie chce się wam wstać o świcie, wystarczy jeśli zjecie judaszka w Wielki Czwartek na śniadanie.

Składniki judaszków wielkanocnych:

  • 500 g gładkiej mąki

  • 70 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 żółtka

  • 300 ml śmietany do gotowania

  • 80 g cukru kryształu

  • 25 g drożdży

  • 4 g soli

  • Szczypta startej gałki muszkatołowej

  • Skórka z 1/4 cytryny

 

Do natarcia judaszków wielkanocnych:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka masła

 

Przygotowanie judaszków wielkanocnych:

Wymieszamy drożdże z łyżeczką cukru i zalejemy 100 ml letniej śmietany, wmieszamy łyżkę mąki i pozostawimy do wyrośnięcia.

Wszystkie pozostałe składniki wymieszamy, dodamy zakwas i wyrobimy nie lepiące się ciasto. Ugniatamy około 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste jak plastelina.

Z ciasta uformujemy kulę, włożymy do miski, przykryjemy folią i pozostawimy na około godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyłożymy ciasto, ugnieciemy, aby uszło z niego powietrze i podzielimy najpierw na cztery części, potem na osiem i w końcu na 24 kawałki takiej samej wielkości.

Przepis Wielkanocny. Czechy: Wielkanocne przysmaki - mazaniec czytaj tutaj...

Z każdego kawałku uformujemy cienki wałeczek około 20-25 cm. Formujemy węzełki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ciastka powinny się zmieścić na 2 blachach.

Ciastka natrzemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i pozostawimy jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzejemy do 190 stopni.

Wyrośnięte ciastka natrzemy ponownie jajkiem i włożymy do piekarnika. Pieczemy 15 minut na złoty kolor.

Podgrzejemy miód, odstawimy, dodamy masło pokrojone na kosteczki i wymieszamy do rozpuszczenia. Powstałą gęstą masą posmarujemy upieczone judaszki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Poczekamy aż wystygną i możemy jeść.