Pierwszy z zaproszonych gości, Bartosz Frączek to malarz, który studiował w instytucie plastyki WSP w Częstochowie. Dziś uczelnia ta nosi nazwę Akademia im. Jana Długosza. Frączek otrzymał dyplom z malarstwa z wyróżnieniem w pracowni prof. Wincentego Maszkowskiego. Następnie obronił doktorat na wydziale Malarstwa ASP w Krakowie. Obecnie pracuje jako adiunkt na Wydziale Wychowania Artystycznego AJD w Częstochowie. Jest czterokrotnym stypendystą Prezydenta Miasta Częstochowy w dziedzinie kultury. W roku 2010 otrzymał Nagrodę Miasta Częstochowy w dziedzinie kultury za całokształt pracy twórczej. Jego prace były wielokrotnie wyróżniane i nagradzane w konkursach malarskich. Frączek jest również pomysłodawcą Międzynarodowego Biennale Miniatury. Ma na swoim koncie 52 wystawy indywidualne, oraz ponad 150 zbiorowych na całym świecie. Jego dzieła pokazywane były m.in. na targach sztuki Hanse Art w Lubece czy Bremie; Artevent expo w Antwerpii, czy Artistes Contemporaines w Lozannie. Frączek jest też członkiem międzynarodowego związku artystów D.F.E.W.A w Stuttgarcie. Oprócz rysunku i malarstwa, artysta zajmuje się upowszechnianiem kultury plastycznej. Jak sam mówi, jego „obrazy są projekcją przeżyć i zaobserwowanych sytuacji. Dobrym powodem do namalowania obrazu są np. wypicie filiżanki kawy w kawiarni, wyjazd do innego kraju, wizyta w galerii".
O swoim zawodzie opowie także Jerzy Poznański, rekonstruktor tradycji kulinarnych. Od stycznia 2011 roku, jako pracownik Działu Edukacji Muzeum Pałacu w Wilanowie, sprawuje funkcję kuratora dwóch programów - rekonstrukcyjnego "Dziedzictwo kulinarne Dawnej Rzeczypospolitej. Historia smaku" oraz edukacyjnego "Klub Muzeum Smaku". Poznański wraz z Jarosławem Dumanowskim i Andrzejem Pawlasem jest współautorem książki"Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej książki kucharskiej z 1682 roku". W latach 2006-2007 był współautorem Projektu Inkubator Twórczej Przedsiębiorczości - Dom Wigierski, realizowanego w Domu Pracy Twórczej w Wigrach. Z kolei na Śląsku pełnił kierownicze stanowiska w miejscowych restauracjach. Uczył też innych zawodu kucharza i kelnera w Zespole Szkół Zawodowych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie. Poznański był również wykładowcą i egzaminatorem w cieszyńskiej filii warszawskiego Ośrodka Doskonalenia Kadr Kierowniczych.
Obecnie Jerzy Poznański prowadzi także działalność społeczną - od 2009 roku jest członkiem Stowarzyszenia Genius Loci; od 2007 roku jest sekretarzem Zarządu Stowarzyszenia Centrum im. Mirosława Dzielskiego. Jako znawca restauracji od podszewki, ocenia innych. Od 2002 roku jest członkiem Jury Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, w kategorii kelner.
Połączenie wątków artystycznych i kulinarnych od zawsze było jednym z celów spotkań z cyklu „Zmysły Sztuki". Bohaterowie spotkania wspólnie bowiem wymyślają projekt ciastka, które wykonuje mistrz cukierniczy z Królewskiej Cukierni Wilanowskiej. Tym razem kulinaria będą również jednym z tematów spotkania, które odbędzie się w czwartek 19 lipca o godz. 19. Z malarzem oraz rekonstruktorem tradycji kulinarnych będzie można porozmawiać w Królewskiej Cukierni Wilanowskiej na terenie Muzeum Pałacu w Wilanowie na ul. St. K. Potockiego 10/16 w Warszawie. Spotkanie poprowadzi kurator projektu, Andrzej S. Grabowski. Przeznaczone jest ono dla widzów dorosłych. Wstęp wolny.
{jumi [*8]}