wtorek, styczeń 31, 2023
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/20137.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/20137

Nawrocki

poniedziałek, 09 luty 2015 15:08

JAMON. Cząstka słonecznej Hiszpanii w Warszawie Wyróżniony

Napisane przez Grzegorz Micuła
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W zimowy sobotni wieczór miała miejsce inauguracja działalności nowej restauracji hiszpańskiej przy Placu Teatralnym w Warszawie. Przybyło mnóstwo gości, którzy z trudem pomieścili się na dwóch poziomach lokalu. Degustowali tapas, paellę, hiszpańskie wina i słodycze. Był też pokaz flamenco!

Trzy tancerki żywiołowo tańczyły ten najbardziej hiszpański taniec. Było gorąco jak w klubach flamenco w Granadzie. Restauracja hiszpańska JAMON na ul. Wierzbowej nowe, fajne, klimatyczne miejsce dla wielbicieli muzyki i kuchni hiszpańskiej.
Jamón serrano, szynka serrano (po polsku szynka górska) – rodzaj szynki hiszpańskiej, surowej, podsuszonej tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii, Kastylii i Estramadury. Wyrabiana jest z całych udźców wieprzowych z kością – hiszp. „jamón". Jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci prawie 50 proc. pierwotnej wagi mięsa (z Wikipedii).


{gallery}20137{/gallery}

Jamon Tapas * Restaurant* Lunge
Warszawa, ul. Wierzbowa 9
www.jamon.pl

a