wtorek, kwiecień 16, 2024
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/17304.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/17304
piątek, 11 kwiecień 2014 00:00

Nowoczesność i tradycja w Robata by Akashia Wyróżniony

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W warszawskiej restauracji Robata by Akashia, przy ulicy Jana Pawła II 61, spotykają się kulinarne tradycje Wschodu z nowoczesnością Zachodu. Restauracja ta jest „dzieckiem" Akashi – jednej z pierwszych w stolicy restauracji sushi.

Jej tegoroczne, ponowne otwarcie, po całkowitej zmianie wystroju restauracyjnych wnętrz na przestronne i nowoczesne, uświetnił recital Moniki Jarosińskiej - aktorki i piosenkarki. Goście, stali bywalcy restauracji oraz zaproszeni dziennikarze, mieli okazję skosztować wiele specjałów przyrządzonych m.in. na nowym grillu zwanym ROBATA. Ten duży grill, rozpalany dwa razy dziennie – w pierwszej części dnia i popołudniu, służy mistrzom japońskiej kuchni do przyrządzania na nim wyśmienitych ryb, mięsa oraz owoców morza, podawanych z tradycyjnymi japońskimi sosami. Większość potraw serwowanych w restauracji przyrządzana jest "na oczach gości", co spotyka się z ich zainteresowaniem i uznaniem.

{gallery}17304{/gallery}
Robata to tradycyjne i popularne japońskie barbecue, cieszące się wielkim uznaniem japońskiego establishmentu. Ma ono swoich zwolenników zarówno w USA – szczególnie w Nowym Jorku - jak i w Europie.
Podczas realizacji zamówienia mistrz kulinarny przygotowuje „w otwartej kuchni" na grillu mięso, owoce morza lub warzywa, obserwowany przez siedzących wokół grilla gości. Wokół grilla znajdują się również tradycyjne produkty i składniki – sosy, dodatki. Połączone z potrawami nadają im oryginalny i wyszukany smak. Zarówno przyrządzanie potraw jak i ich spożywanie jest swoistym rytuałem. Liczy się przy tym każdy gest i smakowanie każdego kęsa.
Goście gestami wskazują na swoje ulubione składniki do menu, otrzymując przygotowane w ich obecności i podane bezpośrednio na desce - podobnie jak sushi - jedzenie. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami przyrządzania potraw (m.in. z kurczaka) istotne jest, żeby została wykorzystana każda jego część, a mistrzowskie grillowanie powoduje, że produkty nie tracą wartości odżywczych. Finalna potrawa przyrządzona na Robacie, jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Dwupoziomowa przestrzeń restauracji Robata by Akashia jest świetnym miejscem na biznesowy lunch, rodzinne spotkanie lub dużą imprezę firmową.

Robata by Akashia
ul. Jana Pawła II 61, Warszawa

Więcej na: www.robata.pl i www.akashia.pl.

 

a