Jest on serwowany w porze śniadaniowej w hotelowej restauracji Venti-tre, a wkrótce ma trafić do sprzedaży. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów drzew znajdujących się w położonym w pobliżu Hyatta Parku Łazienkowskim. Hotelową pasieką opiekuje się Marek Barzyk, pszczelarz ekologicznej pasieki znajdującej się na Podkarpaciu.
W kwietniu hotel Hyatt Regency Warsaw i Greenpeace zorganizowali konferencję pt. „Ratunek dla pszczół – wspólny apel ekologów i pszczelarzy", na której zaprezentowano główne przyczyny wymierania pszczół, w oparciu o raport Greenpeace „Spadek populacji pszczół - przegląd czynników zagrażających owadom zapylającym i rolnictwu w Europie". W USA co roku ginie 1/3 pszczół, w Chinach są miejsca gdzie nie ma ich już w ogóle. W Europie, w tym w Polsce ginie co roku 15 - 20 proc. pszczół.
Spośród wielu chemicznych środków stosowanych w rolnictwie, jako wyjątkowo niebezpieczne dla pszczół wskazuje się pestycydy z grupy neonikotynoidów. Powodują one zaburzenie czynności fizjologicznych, uszkodzenie układu nerwowego, zakłócenie komunikacji i procesu uczenia się, np. pszczoły mające kontakt z neonikotynoidami często nie znajdują drogi powrotnej do ula lub na pole będące miejscem zbierania pokarmu. Innym skutkiem jest obniżenie odporności pszczół oraz dziko żyjących owadów zapylających na choroby i pasożyty.
Właściciele ogrodów w celu poprawy zapylania kwiatów roślin owadopylnych mogą budować hotele dla owadów, wykorzystując odpady i materiały naturalne, np. suche kamienie, stare kafle, cegły, drewno, pnie, gałęzie, słomę, glinę, związane w pęki rurkowate pędy bambusa i trzcin, suche liście, patyki i korę. Z takiego hotelu korzystają m.in. samotne pszczoły, które nie produkują miodu i nie żądlą, ale zapylają więcej kwiatów niż pszczoły miodne. Pojedyncza samica murarki ogrodowej może zapylić więcej drzew owocowych niż sto pszczół miodnych.
http://pl.wikipedia.org
{jumi [*9]}