środa, kwiecień 24, 2024
Follow Us
czwartek, 30 sierpień 2012 15:30

Z Kastylii i Walencji nad Wisłę Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Z Kastylii i Walencji nad Wisłę www.sxc.hu

Jak informowaliśmy klienci sklepów największej w Polsce sieci sklepów spożywczych, aż do 26 września br. mają okazję poznać najpopularniejsze, winiarskie regiony Hiszpanii oraz przysmaki iberyjskiej kuchni. Z tej okazji w gościnnych salach warszawskiej restauracji Endorfina odbyło się spotkanie z winami hiszpańskimi.

Impreza stanowiła kontynuację cyklu prezentacji win z różnych regionów winiarskich świata. Tak, jak poprzednio przewodnikiem po aromatach i smakach win iberyjskich był Tomasz Kolecki-Majewicz, czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów. Dodatkową atrakcją wieczoru był, tradycyjnie już, pokaz kulinarny braci Jana i Jakuba Kuroniów, pokazujących jak przyrządzić okonia morskiego. Uczestnicy spotkania mieli okazję degustować łącznie siedem gatunków wina: od dwóch białych, po pięć czerwonych. Na początek zaserwowano galicyjskie Eidosela Rias Baixas DO – rześkie, słomkowo-żółte o subtelnym, owocowo-kwiatowym aoramacie. Kolecki-Majewicz określił trunek jako wino „dynamiczne, uwodzące smaczną owocowością cytrusów i moreli”. Nadaje się ono zarówno do ryb, jak i białych mięs. Następnie goście degustacji mieli okazję skosztować kolejne białe wino - Lirum Rueda DO, pochodzące z Kastylii i Leon – o cytrynowo-żółtej barwie ze złotymi refleksami, o aromacie kopru włoskiego, świeżo skoszonej trawy i dojrzałych brzoskwiń. W następnej kolejności podano pięć czerwonych win. Rasgon - o aromacie dojrzałych owoców i fiołów, pochodzi wyłącznie z winogron szczepu Sarah, dojrzewających w kastylijskich winnicach; najlepiej nadaje się do spożywania w towarzystwie śródziemnomorskich gulaszów, zimnych mięs oraz serów.

Uczestnicy degustacji zapoznali się także z doskonałym smakiem Rejadorada Toro DO – o aromacie, w którym dominują jeżyny i morwa. Wg Koleckiego-Majewicza jest to wino „mocarne, z soczystym, jagodowo-wiśniowym owocem i długim finiszem”. Łączy się dobrze z dojrzałymi serami oraz daniami z dziczyzny i innych mięs. Goście Endorfiny mieli okazję kosztować również pochodzące z Aragonii Senorio del Real Gran Reserva Carinena DO – wskazane przy okazji spożywania trufli, dziczyzny, pieczonej jagnięciny oraz dojrzałych serów. Trunek wyróżnia złożony bukiet prażonych orzechów włoskich, przypraw i wanilii oraz wyrafinowany finisz z nutą dębu i dzikich, czerwonych jagód.

Serwowano także, pochodzące z La Rioja wino Solar de Carrion Rioja DOCa. Zdaniem Koleckiego-Majewicza jest to „młodzieńcze i beztroskie Tempranillo, zdominowane nutami czerwonych owoców, z porzeczką i poziomka na czele. Doborowy towarzysz codziennych posiłków”. Hitem wieczoru w Endorfinie okazało się podane na jego zakończenie Clos Montebuena Reserva Rioja DOCa 2005 – przez 18 miesięcy dojrzewające w dębowych beczkach, zyskując głęboki wiśniowy kolor i złożony owocowy aromat z nutą kakao i dymu, z posmakiem lukrecji. Kolecki-Majewicz : „Gratka dla wielbicieli win w pełni rozwiniętych”.

Łącznie 18 gatunków win hiszpańskich (w tym siedem prezentowanych podczas degustacji)

trafiło do wszystkich sklepów sieci Biedronka. Przypomnijmy, że z okazji festiwalu hiszpańskiej kuchni w sklepach Biedronki wydany został okolicznościowy folder, w którym znalazła się nie tylko oferta hiszpańskich przysmaków i win, ale także przepisy, które pozwolą stworzyć najlepsze smaki Hiszpanii we własnej kuchni. Informacje na temat kolejnych, specjalnych ofert win w Biedronce można znaleźć w newsletterach, dostępnych po wypełnieniu formularza na stronie www.biedronka.pl/wina.

{jumi [*9]}

a