Uczestnicy degustacji zapoznali się także z doskonałym smakiem Rejadorada Toro DO – o aromacie, w którym dominują jeżyny i morwa. Wg Koleckiego-Majewicza jest to wino „mocarne, z soczystym, jagodowo-wiśniowym owocem i długim finiszem”. Łączy się dobrze z dojrzałymi serami oraz daniami z dziczyzny i innych mięs. Goście Endorfiny mieli okazję kosztować również pochodzące z Aragonii Senorio del Real Gran Reserva Carinena DO – wskazane przy okazji spożywania trufli, dziczyzny, pieczonej jagnięciny oraz dojrzałych serów. Trunek wyróżnia złożony bukiet prażonych orzechów włoskich, przypraw i wanilii oraz wyrafinowany finisz z nutą dębu i dzikich, czerwonych jagód.
Serwowano także, pochodzące z La Rioja wino Solar de Carrion Rioja DOCa. Zdaniem Koleckiego-Majewicza jest to „młodzieńcze i beztroskie Tempranillo, zdominowane nutami czerwonych owoców, z porzeczką i poziomka na czele. Doborowy towarzysz codziennych posiłków”. Hitem wieczoru w Endorfinie okazało się podane na jego zakończenie Clos Montebuena Reserva Rioja DOCa 2005 – przez 18 miesięcy dojrzewające w dębowych beczkach, zyskując głęboki wiśniowy kolor i złożony owocowy aromat z nutą kakao i dymu, z posmakiem lukrecji. Kolecki-Majewicz : „Gratka dla wielbicieli win w pełni rozwiniętych”.
Łącznie 18 gatunków win hiszpańskich (w tym siedem prezentowanych podczas degustacji)
trafiło do wszystkich sklepów sieci Biedronka. Przypomnijmy, że z okazji festiwalu hiszpańskiej kuchni w sklepach Biedronki wydany został okolicznościowy folder, w którym znalazła się nie tylko oferta hiszpańskich przysmaków i win, ale także przepisy, które pozwolą stworzyć najlepsze smaki Hiszpanii we własnej kuchni. Informacje na temat kolejnych, specjalnych ofert win w Biedronce można znaleźć w newsletterach, dostępnych po wypełnieniu formularza na stronie www.biedronka.pl/wina.
{jumi [*9]}