piątek, kwiecień 19, 2024
Follow Us
wtorek, 02 maj 2017 11:09

Niezwykły BIO sezam

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Niezwykły BIO sezam http://www.naturavena.pl

Na wiosnę warto wprowadzić odżywczą dietę. Doda nam sił. Dietetycy, bądźcie dobrzy dla nas na wiosnę… Parafrazę tekstu mistrza Wojciecha Młynarskiego wzięli sobie do serca specjaliści zajmujący się odżywczą dietą z firmy „NaturAvena” należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, oferujący przede wszystkim produkty ekologiczne.

 

Wśród produktów szczególnie przydatnych do wiosennego wzmocnienia są całe serie wyrobów o nadzwyczajnych właściwościach. Np. cały magazyn niezwykłego młynarza z mąkami nie mającymi nic wspólnego z pszennymi. Do picia zaś raczej nietypowa bateria kilkunastu BIO soków z granatem na czele. Bojowy klimat jest jak najbardziej na miejscu, bowiem o tej porze roku organizm nasz potrzebuje solidnej porcji witamin i minerałów.
Na pewno warto zainteresować się mąką łubinową, zdrowszym zamiennikiem soi, zawierającym bowiem mniej składników nieodżywczych. Zmielone ziarna łubinu wąskolistnego spożywano już w czasach rzymskich ze względu na dużą zawartość białek i błonnika. Nic dziwnego, gdyż zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a na dodatek nie ma glutenu. Dietetycy polecają tę mąkę osobom na diecie odchudzającej oraz diabetykom. Ale nie tylko. Proszek z łubinowych ziaren stosuje się do wypieku chleba w proporcji 40% łubinu i 60 % maki razowej. W rozmaitych proporcjach służy do wyrobu ciastek i makaronu.
Innym cennym produktem jest mąka lniana, zmielone siemię lniane.Również zawiera dużo błonnika, ma w składzie tłuszcze wielonasycone, fosfor, wapń, żelazo, cynk, chrom, miedź; i uwaga - spowalnia proces starzenia organizmu. Także można z niej upiec chleb, bułki, zrobić kopytka, placki, nawet krakersy lub gofry. Jest dodawana do musli, deserów, past i sałatek.
Nie można przejść obojętnie obok mąki z nasion amarantusa, czyli szarłatu. Wprawdzie uważane jest jako zboże XXI wieku, ale należy do grupy najstarszych uprawnych roślin świata. Indianie uprawiali go 4000 lat p.n.e. i nosił miano „nieśmiertelnego”. Nie bez racji, gdyż zawiera skwalen – bardzo silny i cenny antyutleniacz. Ma w sobie pięciokrotnie więcej żelaza niż pszenica. Szarłat jest idealnydo przygotowanie wyrobów, które nie muszą wyrosnąć. Do pozostałych wypieków używa się mieszanki z innymi mąkami.
W tym niezwykłym zestawie jest jeszcze mąka kokosowa, mająca właściwości zdrowotne podobne do łubinowej. W przepisach kulinarnych sugeruje się dodanie oleju kokosowego.
W takim opisie zasobnego magazynu innym egzotycznym akcentem są płatki z quinoa, czyli komosy ryżowej, zwanej ryżem peruwiańskim. W rejonie pochodzenia, czyli w Ameryce Południowej ma nazwę „złotych ziaren Inków”, lub „matki zbóż”, chociaż tak naprawdę nie jest zbożem. Płatki owe mają bardzo dużo cennych składników, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i związki antyoksydacyjne.
We wspomnianej na wstępie grupie BIO soków znalazły się soki z aceroli vel wiśni z Barbadosu (bogactwo wit. C), czy młodej pszenicy, cenionej za aktywne usuwanie wielu dolegliwości, łącznie ze stanami zapalnymi. Nie mniej wartościowym jest sok z młodego jęczmienia. Może występować w roli silnego zastępcy np. porannej kawy, ciasteczka na podwieczorek czy wieczornego wzmacniacza energii. To nie wszystko, bowiem długa lista zasług zamyka się w haśle: produkt żywnościowy o przebogatym składzie wartości odżywczych.
Trudno tu wyliczyć zalety wszystkich produktów. W doborze oferty NaturAvena kieruje się szczególnymi walorami artykułów, które zbliżają się do żywności superfood, ale w jej ekologicznym wydaniu.

Cieszymy się, że wszystkie nasze produkty, a można z nich ułożyć prawie całodzienny jadłospis, znajdują uznanie rozmaitych grup konsumentów: także wegan, wegetarian, sportowców itp. - mówi Małgorzata Abramczyk kierownik marketingu. - Ale są też dobrze przyjmowane przez osoby przebywające na różnego rodzaju dietach chorobozależnych oraz świadomych wpływu żywienia na stan zdrowia. Pilnujemy, aby surowce przeszły staranną selekcję, a dzięki naturalnemu pochodzeniu mają dużą zawartością wartościowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Oczywiście nie ma w nich sztucznych: dodatków, barwników, konserwantów, stabilizatorów oraz innych substancji chemicznych szkodliwych dla człowieka. Robimy wszystko, aby skutecznie pomagać klientom stosujących zrównoważoną dietę i utrzymujących zdrowy styl życia - dodaje.

„NaturAvena” to nowy na EKO rynku szyld. Oprócz wiedzy o najlepszych źródłach dostaw firmowi zaopatrzeniowcy dysponują ekologicznymi certyfikatami Ekogwarancji PTRE i jakościowymi HACCP, a także GHP (dobra praktyka higieniczna) oraz GMP (wysoka jakość produkcji).

a