poniedziałek, wrzesień 20, 2021
Follow Us
środa, 25 luty 2015 14:23

Populacja najrzadszego dzikiego kota podwoiła się Wyróżniony

Napisane przez Kos
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Populacja najrzadszego dzikiego kota podwoiła się fot. WWF

Co najmniej 57 lampartów amurskich żyje w rosyjskim Parku Narodowym „Ziemia Lampartów” według najnowszego spisu. W 2007 roku było ich tylko 30. Dodatkowo 8-12 osobników żyje w sąsiadujących rejonach Chin, co oznacza, że liczba lampartów amurskich - rzadkiego podgatunku uznawanego za najrzadszego dzikiego kota na świecie - wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 7. lat.

Spis sporządzono dzięki kamerom umieszczonym na prawie 365 tys. hektarów pierwotnego siedliska lampartów. Wykonano około 10 tys. zdjęć, a na podstawie charakterystycznych cętek zwierząt naukowcy wyróżnili niemal 60 osobników. Spis został sporządzony przez Park Narodowy „Ziemia Lampartów” wspólnie z Oddziałem Dalekowschodnim Rosyjskiej Akademii Nauk oraz przy wsparciu The Amur Leopard Center i WWF-Rosja.

- Pomimo bycia wciąż na krawędzi wymarcia, gatunek ten wykazuje oznaki stopniowego ożywienia pokazując, że nasze działania ochronne opłacają się. Współpraca między Rosją i Chinami mająca na celu ochronę rozległego siedliska lampartów jest kolejnym kluczowym krokiem do pomocy temu gatunkowi - powiedział Carlos Drews, jeden z dyrektorów WWF.

Park narodowy powstały w 2012 roku, który obejmuje wszystkie znane obszary lęgowe lampartów amurskich, został okrzyknięty ostatnią deską ratunku dla tego gatunku. Jak twierdzi Jurij Darman, szef rosyjskiego oddziału WWF i członek rady nadzorczej Amur Leopards Center, "park narodowy stał się główną siłą organizacyjną badającą i chroniącą lamparty".

Obecnie konserwatorzy działają w kierunku monitorowania populacji lamparta po drugiej stronie granicy, w sąsiednich chińskich rezerwatach przyrody. Wyczekiwanym krokiem jest utworzenie chińsko-rosyjskiego transgranicznego rezerwatu.

a