Potencjalny związek pomiędzy dietą i śmiertelnością jest ważnym obszarem badań. Wegetariańska dieta jest związana ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia wielu przewlekłych chorób, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwienia serca - możemy przeczytać w badaniu.
Michael J. Orlich i jego zespół z Uniwersytetu Loma Linda z Kalifornii zbadali 73308 kobiet i mężczyzn Adwentystów Dnia Siódmego. Na podstawie kwestionariusza dotyczącego diety podzielili badanych na 5 grup: niewegetarianie, półwegetrianie, pescowegetarianie (spożywający owoce morza), laktowegetarianie (konsumujący produkty mleczne i jaja) oraz weganie (odrzucający wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego). Badacze zaobserwowali, że w grupach wegetarian znajdowały się osoby na ogół starsze, bardziej wykształcone, często w związkach małżeńskich, spożywający mało alkoholu, niepalący i wykonujący ćwiczenia fizyczne.
- Niektóre dowody wskazują, że wzorce diety wegetariańskiej mogą być związane ze zmniejszeniem śmiertelności, ale związek ten nie jest wystarczająco dobrze potwierdzony - można przeczytać w badaniu.
Podczas sześcioletniej obserwacji zmarło 2570. uczestników badania. Skorygowany współczynnik ryzyka śmiertelności wszystkich wegetarian, był o 12 proc. niższy niż u niewegetarian. U mężczyzn wegetarian odnotowano również znacząco niższe ryzyko niedokrwienia serca czy chorób układu krążenia, w porównaniu do niewegetarian. Wyniki wskazują, że u kobiet nie stwierdzono istotnego zmniejszenia ryzyka śmiertelności w tych kategoriach.
{jumi [*7]}