środa, grudzień 06, 2023
Follow Us
piątek, 27 październik 2023 12:45

Kakao zwiększa moc - od starożytnego Meksyku przez Włochy do Polski Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Jakub Pawłaszek prezentuje soplówkę jeżowatą Jakub Pawłaszek prezentuje soplówkę jeżowatą mat.pras

Czekolada ma swoje  święto dziewięć razy w roku. A jej historia liczy już 7500 lat i wciąż powstają nowe rozdziały. Żeby nie wychodzić z kakaowego kręgu trzeba zasugerować dopisanie do takiego wykazu powiedzmy „Dnia  soplówki jeżowatej z wyciągiem z kakao”. Naukowcy bowiem wciąż odkrywają nowe możliwości zastosowań nasion kakowca. Z powodzeniem!

Majowie i Aztekowie specjalnie przygotowane kakao (pienisty napój czekoladowy łączyli z papryką chilii), nazwali napojem  bogów, a w XXI wieku, w  nowej koncepcji preparatowy duet jako suplement  może otrzymać miano kapsułek ratunkowych. Dostał nazwę LM (od lion’s mane, czyli lwia grzywa,  to inne określenia soplówki jeżowatej) + T (od teobrominy) i występuje pod marką MushUp.

Innowacyjny suplement spełnia potrzeby konsumentów, gdyż przede wszystkim poprawia nastrój, do tego podnosi poziom energii, poprawia pamięć i zwiększa koncentrację.

Polecany jest dla studentów oraz osób wykonujących pracę umysłową, ludzi starszych, osób odczuwających problemy z pamięcią i koncentracją. Jako wsparcie pacjentów przy chorobach neurodegeneracyjnych oraz w przypadku stanów lękowych i  zaburzeń nastroju.

Aż trudno nie dopatrywać się powiązań  procesu opracowania  tego specyfiku z praktykami starożytnych mieszkańców Meksyku, którzy – jak w swojej książce podaje Pani Susana Osario Mrożek – byli wielkim znawcami ziół i grzybów leśnych („Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity”).

Krąży informacja, że znany aztecki miłośnik czekolady, możnowładca Montezuma II każdego dnia wypijał dużą porcję czekolady, co dawało mu energię. A ziarna kakaowca były na wyposażeniu jego armii.

Czy zatem twórcy suplementu LM+T znaleźli inspirację u indiańskich zielarzy? Pytamy o to Pana Jakuba  Pawłaszka,  kierującego krakowską firmą „Hydrostor”, należącą do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

- „Tak, zdecydowanie tak. Kultury Indian Ameryki Południowej były naszą inspiracją, w tamtych czasach kakao było tak ważne, że miało status środka płatniczego. Nasz suplement LM+T opracowaliśmy z firmą Aurora Nutriceutics, czołową włoską firmą, produkującą suplementy naturalne. Dzięki temu mamy możliwość przebadania produktu w instytucjach badawczych zarówno włoskich jak i polskich. Każda partia LM+T badana jest pod kątem zawartości metali ciężkich, czystości mikrobiologicznej oraz zawartości składników aktywnych. Daje to gwarancję bezpieczeństwa i skuteczności.

Nawiązując do kakao, tego najpopularniejszego źródła teobrominy, to trzeba zauważyć, iż rzeczywiście jego właściwości zdrowotne bardzo cenili już Majowie i Aztekowie. Teobromnina poprawia nastrój, dlatego dobrze czujemy się po zjedzeniu czekolady. Bardzo zależało nam na stworzeniu naturalnego bezpiecznego produktu, który ma pozytywny wpływ na poprawę nastoju.  Małe dawki rozszerzają naczynia krwionośne mózgu, naczynia wieńcowe serca, a także te występujące w nerkach. Lepsze ukrwienie mózgu przekłada się z kolei na poprawę procesów myślowych. Teobromina wpływa “krzepiąco na umysł”, pobudza organizm i nasila procesy myślowe. Teobromina uważana jest za środek psychoaktywny z grupy stymulantów, czyli substancję pobudzającą ośrodkowy układ nerwowy. Efekt jej działania jest bardziej subtelny niż kofeina, dlatego przyjmowanie teobrominy nie wiąże się z pojawieniem nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak np. drżenie rąk czy bezsenność.

Dodatkowe zalety stosowania teobrominy to:

– Podniesienie wydolności fizycznej oraz przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Teobromina pobudza czynność pracy serca i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zwiększa dotlenienia organizmu, co pozwala na intensywniejsze ćwiczenia. Dodatkowo, substancja ta wspiera termogenezę organizmu (produkcja ciepła), przez co wpływa korzystnie na redukcję tkanki tłuszczowej”.

Kakao pochodzi z importu, zaś drugi składnik – soplówka jeżowata jest jadalnym grzybem leczniczym i występuje powszechnie w krajach dalekowschodnich, a także w Europie. W Polsce podlega ścisłej ochronie gatunkowej. Jednak „Hydrostor” to grzybowa spiżarnia i soplówką jeżowatą zajmuje się od dawna.

- „Muszę  uspokoić – podkreśla Pan Jakub Pawłaszek  - że suplement jest wyprodukowany w 100% z soplówki jeżowatej uprawianej w Polsce, suszonej w temperaturze poniżej 40° C. Dzięki współpracy z polskimi hodowcami grzybów, mamy dostęp do najwyższej jakości polskiej soplówki jeżowatej. Mamy kontrolę nad procesem i wiemy dokładnie jakie składniki zostały użyte do produkcji.

Ten leczniczy grzyb swoje fenomenalne właściwości prozdrowotne zawdzięcza obecności biologicznie aktywnych związków: polisacharydów, hericyn i erinacyn. Soplówka jeżowata wspiera proces leczenia depresji i zaburzeń nastroju. Wydaje się, że największy potencjał przeciwdepresyjny mają zawarte w niej bioaktywne związki indolowe . Obecnie uważa się̨, że soplówka jeżowata jest jednym z najskuteczniejszych remediów na tzw. mgłę̨ mózgową, która jest częstym powikłaniem po przebytej infekcji wirusem COVID-19. Soplówka sprawdza się doskonale także w przypadku problemów z pamięcią i koncentracją. 

Skuteczność soplówki jako nootropu na miarę XXI wieku, została potwierdzona w badaniach naukowych. W Dolinie Krzemowej, będącej światowym centrum innowacji i technologii, jest cenionym suplementem poprawiającym funkcje kognitywne, obejmujące zdolność uczenia się̨, zapamiętywania oraz kreatywnego myślenia”.

Wspólne starania polskich i włoskich specjalistów dały w efekcie wyjątkowy suplement łączący właściwości lecznicze grzyba medycznego z zaletami schowanymi w ziarnie kakaowym. Specyfik LM+T znajdzie zapewne należyte miejsce na rynku prozdrowotnych preparatów. 

Biorąc pod uwagę niezwykle właściwości tego suplementu warto podpowiedzieć osobom przygotowującym pakiet wyposażenia medycznego przy wyprawach kosmicznych, aby zapakowali także te kapsułki ratunkowe.

a