niedziela, wrzesień 25, 2022
Follow Us
wtorek, 19 kwiecień 2022 11:25

Serożercy - Kozia Farma Złotna czeka. Agroturystyka z degustacją Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Starania o najlepsze kozie mleko zaczynają się od dbałości o jakość pastwiska, na co zwracają uwagę specjaliści zajmujący się hodowlą i biologią zwierząt Starania o najlepsze kozie mleko zaczynają się od dbałości o jakość pastwiska, na co zwracają uwagę specjaliści zajmujący się hodowlą i biologią zwierząt Photo by Nandhu Kumar on Unsplash

Polscy konsumenci polubili sery zagrodowe, zaś polscy mistrzowie sztuki kulinarnej nie pozostają w tyle. Rośnie zainteresowanie serami kozimi, zwłaszcza pochodzącymi z małych serowarni. Wiele dań z dodatkiem sera koziego staje się interesującą pozycją w nowej kuchni polskiej.

Motto: „Takie sery, sery zagrodowe zawsze mają więcej wigoru, aromatu i smaku”  -  Eugeniusz Mientkiewicz, krytyk kulinarny odkrywca serów zagrodowych

Kozie sery są nie tylko smaczne, ale cenne dla zdrowia. Polecane są alergikom, osobom nietolerujących laktozy i wybierającym zdrową dietę. Są określane mianem  skarbnicy mikroelementów i witamin, w fachowych wyliczeniach pokazano, że są wielokrotnie  lepiej przyswajalne od produktów z mleka krowiego. 

Mleko kozie boski pokarm

Wyjściowy surowiec – mleko kozie – zawiera tryptofan, aminokwas będący prekursorem serotoniny, hormonu dobrego samopoczucia. Zapewne stąd wzięło się powiedzenie – Chcesz być szczęśliwy, pij kozie mleko. To pokarm boski – jak głosi mitologia grecka. Ukryty na Krecie mały Zeusa był karmiony mlekiem kozy i dzięki temu urósł i stał się silny.

Starania o najlepsze kozie mleko zaczynają się od dbałości o jakość pastwiska, na co zwracają uwagę specjaliści zajmujący się hodowlą i biologią zwierząt. 

O utrzymanie łąki kwietnej, dosyć rozległej bo 18 hektarowej, dba pani Katarzyna Łaski prowadząca wraz z mężem Grzegorzem Kozią Farmę Złotną, położoną na czystych terenach, niedaleko Morąga, na granicy Warmii i Mazur Zachodnich:  

- „ Nasze kozy mają idealne warunki bytowania na zielonych terenach, na których gospodarujemy i dbamy o zachowanie bioróżnorodności. Na naszych łąkach rośnie wiele dzikich ziół, dzięki czemu ten zielony kozi stół daje kozom urozmaicone pożywienie. Zwierzęta dostają też do obgryzania świerkowe i liściaste gałęzie, korę ulubionych drzew, nie wspominając o ekologicznych jabłkach i dyniach”.

Kozia Farma we wsi Złotna, 10 km od Morąga, powstała 10 lat temu i przez ten czas urosło nie tylko stado, ale i zwiększyła moce zagrodowa serowarnia. Powstał mały sklepik, rozwija się sprzedaż wysyłkowa, zaś w sezonie turystycznym domowy bufet częstuje kozimi smakołykami, np. kozim jogurtem z malinami.

Kozarino Morągano  spod Morąga 

Gdyby ktoś szukał sera podobnego do Pecorino Romano to z powodzeniem może użyć Kozarino Morągano. To idealny produkt do ścierania na tarce,  doskonały do posypywania makaronów i zup, a także w roli przekąski.

W zależności od pory roku wytwarza się kilka rodzajów dojrzewających serów o nazwie Olender z ziołami lub bez.  Godny uwagi w sezonie grillowym jest oczywiście Grillek - lekko słony, łatwo roztapiający się na patelni, na grzance, albo jako podstawa tradycyjnego dania szwajcarskiego  raclette (plus  ugotowane ziemniaki i warzywa czy marynowane grzyby).

Dumą serowarskiego małżeństwa jest śmietankowy Twarożek Oberlandzki z pasteryzowanego mleka, nagrodzony na ogólnopolskim festiwalu Święto Wina i Sera we Wrocławiu w 2014 r., na festiwalu Czas Na Ser w Lidzbarku Warmińskim oraz na Festiwalu Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie. Można go posmakować na miejscu, w czasie degustacji np. w wersji słodkiej z konfiturą malinową. Sery podpuszczkowe komponuje się m.in. z kozieradką, lawendą, rozmarynem, tymiankiem lub czerwonym pieprzem. Dla odmiany, najdelikatniejszym serem jest  Ricotta z serwatki.

Do fetowania Kozia Feta

Długa jest deska serów oferowanych przez Kozią Farmę Złotną – do posmakowania są jeszcze pleśniowe - Cabri i  Pan Popiołek, wędzony Złotniak czy też  Kozia Feta (na wzór greckiego oryginału), twarda i wyrazista w smaku.

Do tej oferty koniecznie trzeba dodać ekologiczne mleko kozie, serwatkę, jogurt i kefir. Na cenne właściwości ekologicznego mleka zwróciła uwagę prof. dr hab. Beata Kuczyńska  (Katedra Hodowli Zwierząt w SGGW), która w swojej ocenie uwypukliła podwyższoną koncentrację kwasu o właściwościach antynowotworowych i przeciwutleniających (CLA) i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także na wyższą zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Agroturystyka z kozami – ekologiczne gospodarstwo rolne dla każdego!

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne rozciągające  się na 62 hektarach pól, łąk i pastwisk, które czekają na turystów. Pod hasłem Agroturystyka z kozami – ekologiczne gospodarstwo rolne dla każdego!

Do dyspozycji miłośników slow life, amatorów kozich serów zagrodowych i naturalnej kuchni oraz wypoczynku na prawdziwej wsi, są dwa komfortowo urządzone pokoje z łazienkami i wspólną jadalnią. 

Wielostronna działalność należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” Koziej Farmy Złotnej, gdzie ważny jest nie tylko wyrób serów, ale i to, że turyści znajdują warunki do odpoczynku, skłania do rozwinięcia koncepcji utworzenia przystanku na kulinarnym szlaku serów zagrodowych. Na Warmii działają m.in.: owczarnia, gospodarstwo mleczne i ekotarg w Jezioranach.

W takich miejscach jak Kozia Farma Złotna przybysze mogą odpocząć w idealnych warunkach, zaznać życia bez pośpiechu, zasmakować w jedzeniu nieskażonym chemią, ewentualnie wpaść na wyjątkową degustację. 

Dla mieszczuchów jakże pożądana prozdrowotna propozycja.

Więcej informacji na WWW.koziafarma.pl

a