czwartek, marzec 28, 2024
Follow Us
piątek, 17 styczeń 2020 14:00

Mrożone również wartościowe. Jedzmy superowoce zimą

Napisane przez mat.pras/BJ
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Zima to czas na zamrożone skarby lata i gdy skończy się sezon świeżych owoców zwłaszcza superowoców, warto sięgnąć do tej skarbnicy zdrowia po mrożone.

Mrożone również wartościowe, o czym świadczy opinia Briana Younga z Brytyjskiej Federacji Żywności Mrożonej: „Mrożenie nie niszczy produktów, zachowuje ich witaminy i minerały, co trzeba odnieść do faktu, że aż 80% witaminy C naturalnie ulatnia się z warzyw w ciągu 3 dni od zbiorów. Natomiast po 5 dniach tracą one swoje największe wartości odżywcze”.

Ochrona dzięki szybkiemu mrożeniu

Także w badaniach naukowców z Uniwersytetu Sheffield Hallam (Wielka Brytania) udowodniono, że mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim (!) zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.

Zjedz jedną filiżankę dziennie borówek amerykańskich a poprawisz swoje zdrowie – to zalecenie coraz częściej trafia do konsumentów w Polsce i na świecie. Wciąż ukazują się naukowe doniesienia najpoważniejszych ośrodków naukowych o zbawiennym działaniu chyba wszystkich owoców jagodowych. Chociaż najczęściej polecaną jest borówka wysoka, zwana amerykańską. W komunikatach badaczy wymieniane są wielkości porcji mających skuteczne oddziaływanie np.: 30 ml skondensowanego soku z borówek, co równa się 230 g owoców, w innym badaniu okazało się, że mniejsza dawka – 150 g jest pomocna, ale mniejsza - raczej minimalnie.

W czasie jesienno zimowym należy czerpać z zamrożonej skarbnicy zdrowia, a więc sięgajmy po mrożonki. A skoro o mrożonych owocach mowa, to warto poznać sposoby uzyskiwania jakości i drogi rozsyłania produktów po świecie w wykonaniu należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, rodzinnej firmy LST - Polska, plasującej się w pierwszej europejskiej piątce takich przedsiębiorstw.

LST – Polska to nowoczesne mrożenie

Mówi prezes LST – Polska Leszek Szewczyk: „Od początku swojej działalności, tj. od 2002 roku, Spółka koncentrowała się na dostarczaniu cennych owoców przez cały rok przez stworzenie nowoczesnego przedsiębiorstwa przetwórstwa owocowego. Było to możliwe dzięki ciągłym inwestycjom w modernizację i rozbudowę zaplecza produkcyjnego, jak również utrzymywaniu na najwyższym poziomie jakości wyrobów gotowych.

Od 2004 r. LST - Polska Sp. z o.o. wprowadziła do procesu produkcyjnego i nadal stosuje zasady zintegrowanego systemu zapewnienia jakości zgodnego z wymaganiami normy ISO 9001. W 2006 roku firma wdrożyła system HACCP, zaś rok później otrzymała certyfikat produkcji ekologicznej. W2009 roku przedsiębiorstwo uzyskało certyfikat BRC Global Standard for Food Safety, otrzymując co roku ocenę najwyższą, czyli A, która potwierdza spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa i otwiera drogę do współpracy z sieciami handlowymi. Ponadto firma posiada certyfikat Kosher oraz certyfikat FDA - zezwalający na wprowadzanie produktów na rynek amerykański.

Nowoczesna technika pomaga w utrzymaniu wysokiej jakość produktów, stale więc inwestujemy w najlepsze maszyny i urządzenia. Już od 2009 roku, dzięki zakupowi sortowników laserowych belgijskiej firmy VISYS: Spyder i Lynx uzyskaliśmy możliwość podwójnego sortowania laserowego na jednej linii produkcyjnej.

LST – Polska sprawdza dostawców

Od początku istnienia Firma specjalizuje się w zamrażaniu owoców i warzyw, takich jak: truskawki, maliny, porzeczki czarne i czerwone, borówki, jagody, jeżyny, aronia, wiśnie, poziomki, żurawina, owoce kiwi, agrest i wiele innych. Surowiec pozyskujemy od sprawdzonych dostawców, z którymi mamy podpisane umowy kontraktacyjne. Gwarantuje to właściwy nadzór nad stosowaniem środków ochrony roślin oraz technologią uprawy. Spółka dużą uwagę przywiązuje do dobrej współpracy z plantatorami uprawiającymi owoce na terenach ekologicznie czystych i nieskażonych działalnością przemysłową.

Firma przetwarza ok. 20 tysięcy ton owoców w ciągu sezonu. Jest jedną z nielicznych chłodni w Polsce specjalizujących się w mrożeniu owoców jagodowych. Wieloletnie doświadczenie, nowoczesny sprzęt i profesjonalna kadra pozwalają na produkcję wysokiej jakości, co potwierdzają zwiększające się co roku zamówienia od najbardziej wymagających Klientów – producentów wsadów jogurtowych i liofilizatów.

Rośnie zaufanie do mrożonek i wyroby LST - Polska sprzedawane są na rynku lokalnym, regionalnym, krajowym oraz zagranicznym. Spółka prowadzi sprzedaż swych produktów we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Dostarcza bezpośrednio produkty mrożone do supermarketów w Anglii, Francji, Niderlandach, Niemczech, Belgii, Szwajcarii. Ponadto eksportuje towary do krajów skandynawskich – Szwecji, Finlandii, Dani, na rynek Tajlandii, Japonii, Korei, na rynek USA i Kanady, Izraela i innych krajów, gdzie mieszczą się diaspory żydowskie.”

Mroźny dostawca zdrowia, mrożone owoce

I teraz, w sezonie zimowym, dzięki technice liczącej już 90 lat, konsumenci otrzymują wartościowe, kolorowe dary natury przez cały rok, pod warunkiem, że na samym początku procesu – w czasie zbiorów - została zagwarantowana wysoka jakość owoców. Wtedy efekty zdrowotne są tak obiecujące. I dlatego, takie firmy jak LST - Polska, można śmiało zaliczyć do grupy zasłużonych dostawców zdrowia.

A tak na marginesie, to interesująca przedstawia się podwójna historia zadomowionej u nas truskawki, która 250 lat temu powstała przez ponoć przypadkowe skrzyżowanie amerykańskich poziomek: chilijskiej i wirginijskiej – albo w ogrodzie botanicznym pod Amsterdamem; albo w sposób planowy w ogrodzie pałacowym w Wersalu. Obecnie dzięki eksportowi tego smacznego mieszańca na rynek unijny, otrzymujemy blisko 190 mln euro. A dodatkowo, to wysyłka tych owoców przez LST - Polska z Nałęczowa do USA i Niderlandów pokazuje jak historia zatacza koło.

a