niedziela, kwiecień 05, 2020
Follow Us
czwartek, 13 luty 2020 12:54

Bezdroża: Japonia. Manga, sushi i onseny Wyróżniony

Napisane przez Cezary Rudziński
Oceń ten artykuł
(1 głos)
Japonia. Manga, sushi i onseny. Jest to chyba najobszerniejszy, a na pewno jeden z takich w języku polskim, przewodnik po Kraju Kwitnącej Wiśni Japonia. Manga, sushi i onseny. Jest to chyba najobszerniejszy, a na pewno jeden z takich w języku polskim, przewodnik po Kraju Kwitnącej Wiśni mat.pras

Przewodnik Bezdroża: Japonia. Manga, sushi i onseny jest wydany w serii „Bezdroża Classic”, a więc przeznaczony przede wszystkim dla tych, którzy zamierzają poznawać Japonię samodzielnie, a nie w ramach wycieczek organizowanych przez biura podróży.

Jest to chyba najobszerniejszy, a na pewno jeden z takich w języku polskim, przewodnik po Kraju Kwitnącej Wiśni. Budzącym coraz większe zainteresowanie naszych turystów. Przy czym wydany w serii „Bezdroża Classic”, a więc przeznaczony przede wszystkim dla tych, którzy zamierzają poznawać Japonię samodzielnie, a nie w ramach wycieczek organizowanych przez biura podróży. Z tego też względu z rozbudowanymi częściami ogólnymi i mnóstwem w nich informacji niezbędnych oraz przydatnych. Zajmują one, co prawda, tylko jedną czwartą całej objętości, ale w tym przypadku jest to ponad 150 stron. Innymi plusami tego przewodnika napisanego przez polskiego autora, znanego z dobrych także po kilku innych krajach, są aż 74 mapy i plany miast, 174 ciekawostki w ramkach oraz propozycje czterech tras zwiedzania tego rozległego państwa.

Ponadto z zaznaczonymi pomarańczowym kolorem na krawędzi stronami z informacjami ogólnymi oraz czterech części poświęconych regionom, na które podzielona została Japonia, co ułatwia odszukiwania potrzebnych informacji. Słabsze jego strony stanowi niewielka liczba, trochę ponad 70, zdjęć i to w większości czarno białych, gdyż tylko 16 jest kolorowych, stanowiąc ilustracje obiektów i miejsc, które autor radzi zobaczyć koniecznie. Zbyty skromny jest też spis treści, tylko z podstawowymi hasłami. W sumie jest to jednak przewodnik, z którego można dowiedzieć się naprawdę wiele o kraju, któremu jest poświęcony. I to zarówno przygotowując się do wyjazdu do niego, jak i w trakcie podróży.

Jak już wspomniałem, ważne i ciekawe informacje oraz sugestie znajdują się w częściach ogólnych. W „Zaplanuj podróż” są to propozycje czterech tras zwiedzania kraju, z ich krótkim omówieniem oraz ciekawymi informacjami w ramce „Tokio na wariackich papierach”, czyli radami, co przede wszystkim w stolicy zobaczyć i przeżyć, jak ma się na to tylko dwa dni. Wykaz „Święta i festiwale” pozwala dobrać termin wyjazdu do wydarzeń najbardziej interesujących indywidualnego turystę. Prawdziwą kopalnię wiedzy stanowią „Informacje praktyczne”. Od tak podstawowych, że na pobyt w Japonii do 90 dni obywatele RP, podobnie jak innych krajów Unii Europejskiej, nie potrzebują wiz. Poprzez nie obowiązkowe, ale bardzo zalecane, dobre ubezpieczenie na wypadek potrzeby skorzystania z pomocy lekarskiej.

Z radą, aby mieć szczepienia rutynowe oraz informacjami, że w kraju tym wściekliznę przenoszą nietoperze, a groźne bywa kleszczowe zapalenie mózgu. I wykazem tego, co powinno znajdować się w podręcznej apteczce turysty. Podobnie, jak co uwzględnić w bagażu. Z dodatkiem, że walizki można tam przesyłać z miasta do miasta nie troszcząc się o nie w podróży.

Nie brak informacji o walucie, płatnościach bezgotówkowych, bankomatach oraz wielkości środków potrzebnych w takiej podróży. I o tym, co jest tam tanie a co drogie, jak ograniczać wydatki, o przykładowych cenach transportu, noclegów, wyżywienia, biletów wstępu itp. Z różnymi kategoriami miejsc noclegowych, także w niektórych świątyniach i klasztorach.

Ale i niedogodnością, jakie stanowią późne godziny (14.00-15.00) rozpoczynania się, i wczesnego (10.00-11.00) kończenia doby hotelowej. I droższych noclegach od piątku do niedzieli.

Warte uwagi są również informacje na temat wyżywienia, różnych rodzajach lokali gastronomicznych oraz skali cen. Wiele ważnych znajduje się również w „Informatorze A-Z”. M.in. o innym (tylko 100 V) napięciu prądu oraz rodzaju wtyczek, ale, niestety, bez informacji jak w takich warunkach podróżni mogą doładowywać posiadany sprzęt fotograficzny i elektroniczny dostosowany do 220-230 V. Bez czego staje się on nieprzydatny.

Są informacje o skomplikowanym japońskim systemie adresowym. M.in. numery domów nie dotyczą ich kolejności przy ulicy, ale czasu, w którym zostały zbudowane.

I jak w takiej sytuacji trafiać do celu. Przydatne są też informacje, że w Japonii nie daje się napiwków, a jeżeli już, gdy jest się szczególnie zadowolonym z obsługi, np. przewodnika, czy kelnera, to nie gotówką do ręki, ale w kopercie. O zakazie palenia papierosów na ulicach poza wydzielonym w tym celu miejscami oraz wysokich karach za łamanie tego zakazu. O bardzo czystych i z reguły bezpłatnych toaletach na każdym kroku. 

Przy generalnym stwierdzeniu, że Japonia jest jednym z najbezpieczniejszych krajów świata, z ostrzeżeniem jednak przed kieszonkowcami. O tym, że bezpiecznie mogą czuć się tam samotne kobiety, poza „szemranymi” dzielnicami i miejscami oraz, że w pociągach są nawet wagony „tylko dla pań”. Równocześnie jednak o zagrożeniach, jakie stanowią katastrofy naturalne: trzęsienia ziemi, tsunami, aktywne wulkany. Podobnie jak dzikie zwierzęta, niektóre owady, jadowite węże, czy pijawki. O problemach żołądkowych, z porażeniami słonecznymi, czy chorobą wysokościową już powyżej 2,5 tys. m n.p.m. Wiele dowiedzieć się mogą, i to nie tylko turyści, ale wszyscy zainteresowani tym krajem, z „Informacji krajoznawczych”.

Japonia geografia, klimat, flora, fauna i historia

Na temat jego geografii, klimatu, flory i fauny, historii od czasów najdawniejszych, ludności – z przejawami dyskryminacji rasowej mniejszości etnicznych, czy napływowych, zwłaszcza Chińczyków. O języku, religii, obyczajach, kulturze i sztuce w jej, chyba wszystkich, dziedzinach, strojach itp., i, oczywiście, o japońskiej kuchni.

Podstawowa część przewodnika „Zwiedzanie” podzielona została na stołeczne Tokio i jego okolice oraz trzy regiony: Japonię północną, środkową i południową. Każda z krótką prezentacją ogólną, mapkami i planami miast, historią, sugestiami, co w nich trzeba zobaczyć przede wszystkim. A następnie informacjami o dzielnicach czy miejscowościach, zabytkach, muzeach i innych atrakcjach.

Z ich lokalizacją, dojazdem, stronami internetowymi, dniach i godzinach otwarciach, cenach biletów itp. Krótko, ale z niezbędnymi, podstawowymi informacjami. Na końcu każdej z tych 4 części poświeconych Tokio i regionom, znajdują się Informacje Turystyczne. O dojeździe różnymi środkami transportu, komunikacji lokalnej, noclegach – z przykładowymi hotelami, hotelami, gościńcami itp., ich lokalizacją, charakterystyką, cenami, jak również możliwościami aktywnego wypoczynku. Podobnie na temat wyżywienia na miejscu. We wspomnianych 174 włamanych w tekst ramkach z ciekawostkami są zarówno krótkie, praktyczne, jak np. „Z dziećmi taniej” – o systemie zniżek dla rodzin, czy opłacalnych kartach regionalnych. Jak i obszerne, zajmujące drobnym drukiem na kolorowym tle po pół i większe części strony. 

JAPONIA. MANGA, SUSHI I ONSENY. Przewodnik Bezdroży z serii Classic. Autor: Krzysztof Dopierała. Wydawnictwo Helion, wyd. I, Gliwice 2019, str. 586, cena 69,90 zł. ISBN 978-83-283-5165-3

Dodatkowe informacje

  • Wydawca: Bezdroża
  • Język: Polski
  • Gatunek: Przewodnik
  • ISBN: 978-83-283-5165-3
  • Recenzent: Cezary Rudziński
  • Data recenzji: 19.01.2020
  • Ocena recenzji: 4
Czytany 410 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 13 luty 2020 14:05
Więcej w tej kategorii: « Bezdroża: Ekwador i Wyspy Galapagos

a