środa, październik 23, 2019
Follow Us
wtorek, 17 wrzesień 2019 22:38

Ekogram - czyste masło orzechowe i nie tylko

Written by mat.pras/BJ
Rate this item
(2 votes)

Wprawdzie masło orzechowe ma swoje święto w USA i Holandii tylko raz -24 stycznia, a „poprawiny” 1 marca, gdy Amerykanie obchodzą jeszcze Dzień Miłośników Masła Orzechowego, to w mediach społecznościowych przybywa rankingów.

Nasi blogerzy doradzają, aby wybierać masło orzechowe stuprocentowe, czyste, bez jakichkolwiek dodatków. I słusznie.

Masło orzechowe u Azteków i Elvisa Presley, a i w kosmosie

Masło orzechowe, albo poprawna nazwa – pasta orzechowa była wyrabiana już przez Azteków na przełomie III i II wieku p.n.e., a w bliższych nam czasach  owa pasta robiła karierę w Sanatorium Battle Creek w stanie Michigan (USA). Tam od 1893 r. stosował ją jako „lek roślinny” w menu dla pacjentów ( opatentował w 1898 r.)  dr John Harvey Kellogg – lekarz, reformator zdrowia, dietetyk, kierujący owym ośrodkiem, i leczący pacjentów.

Dodajmy, że w używaniu masła orzechowego gustowali - zarówno Elvis Presley – na kanapkach z dodatkiem bekonu i banana; jak i Ernest Hemingway –  na kromkach chleba i przykrytego krążkami cebuli. W 1971 r. – Apollo 14 - wyprawiając się na księżyc astronauta Alan Shepard zabrał ze sobą słoik tego masła.

To zdrowotne smarowidło weszło najpierw do kultury żywieniowej Amerykanów ( wydają na nie 800 mln dolarów rocznie) i  Holendrów, a następnie trafiło do domów na całym świecie. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera białka, witaminy B 3 i E, magnez, kwas foliowy, błonnik, argininę i antyoksydanty. Ale nie każdy producent  tego masła stosuje najlepsze metody produkcji – w małych przetwórniach liczy się jakość i dobór surowca – najlepiej ekologicznego; w wielkich fabrykach ważny jest przerób olbrzymich mas i niski koszt dzięki dodawaniu tanich składników.  Oto przykładowe tzw. wypełniacze, jako dodatki w klasycznych i najczęściej spotykanych masłach orzechowych: olej słonecznikowy, margaryna pod kryptonimem tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz palmowy, glukoza i sól, a samych orzechów 65 – 81%. Amerykańskie normy wymagają minimum 90%.

Trzeba więc czytać etykiety i wybierać masła ze 100% zawartością orzechów! Te smarowidła dobrej jakości powinny mieć w składzie wyłącznie orzechy, nic więcej. Nie ma żadnego rozsądnego uzasadnienia dla stosowania jakichkolwiek dodatków. Masło orzechowe bez cukru i konserwantów spokojnie może mieć roczny termin przydatności do spożycia. 

W „Ekogramie” czyste gramy

Przykładem doskonałości jest firma „Ekogram” spod  Krakowa, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, która to firma  od 10 lat stosuje metodę bliższą dawnym sanatoryjnym rygorom, a może nawet technice Azteków, zaś jej ekologiczne produkty podbiły rynek EKO. Dlaczego?

Wyjaśnia właściciel przedsiębiorstwa, eksperymentator (ale i zapalony youtubowy edukator) Pan Michał Pelc:

 - „Nasze masło orzechowe, przygotowane jest wyłącznie z prażonych orzechów. Nie zawiera  więc soli, oleju, cukru czy innych dodatków. Składa się wyłącznie z orzechów. Jest naturalne i nieprzetworzone.

Dlatego warto włączyć masło orzechowe do codziennego menu. Z racji wartości odżywczych masło orzechowe  polecane jest wszystkim aktywnym fizycznie, sportowcom (wyczynowym, jak i amatorom), a także każdemu, kto prowadzi zdrowy tryb życia. Wysoka zawartość białka pozytywnie wpływa nie tylko regenerację naszych mięśni po wyczerpującym treningu, ale i na ich wzrost.  Pasta z orzechów ziemnych, polecana jest również osobom będącym na diecie wegańskiej jako czynnik wyrównania w sytuacji zrodzonej z braku w tej diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta odchudzająca na maśle orzechowym

Masło orzechowe mogą również bez przeszkód spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Mimo jego wysokiej kaloryczności, już zaledwie 2 łyżeczki pasty ( 40 g), pozwala wyeliminować uczucie głodu na  przeszło 2 godziny.

Orzechy ziemne, a co za tym idzie i masło orzechowe, to naturalny wspomagacz dla naszego ciała i mózgu. Z tego właśnie powodu powinno ono na stałe zagościć w naszym śniadaniowym, i nie tylko śniadaniowym menu. Masło orzechowe, to naturalny i smaczny dodatek do pieczywa, tostów, koktajli, wafli ryżowych i zbożowych, niezliczonej ilości deserów, naleśników, owsianek, a nawet ciast czy sosów. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi daniami. Każdy pomysł na użycie pasty orzechowej jest dobry i zależy wyłącznie od naszej kreatywności”.

Pod hasłem masło orzechowe vel pasta orzechowa mieści się cała rodzina  obejmująca przerobione orzechy: włoskie, laskowe, kokosowe, ziemne, nerkowca,  plus sezam i migdały. Wszystkie są „lekami roślinnymi” (cytując doktora Kellogga ),  są bardzo pożywnym jedzeniem, a przy rozmaitych dietach to wręcz zbawienne uzupełnienie. 

Jest jeden wyjątek w jednorodności, a chodzi o smarowidło wieloskładnikowe - hit Targów Natura Food 2018, słusznie  nagrodzony złotym medalem w kategorii produkt ekologiczny, ochrzczone nazwą „Słodki Sen”.

Słodki sen bez cukru

Wspomina Michał Pelc: -„Powstał bez żadnych ograniczeń. Jak w słodkim śnie. Zresztą, czy dobry skład i jeszcze lepszy smak, nie brzmi też jak marzenie senne? SŁODKI SEN to nasza pasta daktylowo-laskowo-kakaowa. 100 proc. ekologicznych składników, bez dodatku cukru. Słodyczy dodają wyłącznie daktyle, nie jest za słodka, smak jest w mojej ocenie idealne zbilansowany. Klienci pokochali tę „senną” kompozycję”.

Czytając  ofertę liczącą 260 pozycji – w czym 99% ma certyfikat EKO – nie można pominąć  masła ghee, pozycji też znajdującej się maślanym nurcie, czyli o prawie stuprocentowym maśle, określanym  przez Hindusów mianem „najdoskonalszego tłuszczu świata” i jako „dar bogów”.

Hymn do masła ghi

Trzymając się prozdrowotnej  tematyki warto poznać prawie stuprocentowe masło, często występujące pod indyjskim określeniem ghee lub ghi. W czasie klarowania i filtrowania usuwa się 17,5 % składników, czyli kazeinę i wodę. Zostaje czysty tłuszcz zawierający witaminy, kwas pantotenowy, beta karoten, niacynę, retinol. Ta prastara technika wynaleziona 4 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z ajurwedy (= wiedza o życiu). W rytuałach wedyjskich istnieje nawet „Hymn do ghi”.

Pan Michał Pelc wyjaśnia dlaczego warto wprowadzić bio masło ghee do codziennej diety: 

-„Ghi Jest zdecydowanie zdrowsze od margaryny i olejów rafinowanych , przez co jest co raz bardziej doceniane w codziennej kuchni. Ghee ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż tradycyjne masło. Pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych, nie zawiera laktozy i kazeiny. Staje się prawdziwym, czystym tłuszczem, dzięki temu mogą je spożywać osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych. W ajurwedycznej kuchni (hinduskiej) uważane za produkt odmładzający.

Kawa turbo lub kuloodporna na śniadanie?

Znakomicie znosi wysokie temperatury w czasie smażenia ( punkt dymienia 252 st. C.). Dodaje niepowtarzalnego aromatu smażonym potrawom. Jest składnikiem oryginalnego przepisu na kawę „kuloodporną” (bulletproof coffee). Wolne od laktozy i kazeiny to świetna alternatywa dla osób z ich nietolerancją”.

Trafiło do książek „Smak szczęścia” i „Smak miłości”  Pani Agnieszki Maciąg – znanej popularyzatorki zdrowego tryby życia, pisarki, modelki, aktorki, dziennikarki i  aktywnej blagierki. Jej wielce sugestywna opinia:

-„Masło klarowane (czyli ghee) jest w kuchni ajurwedyjskiej absolutną podstawą zdrowego, sattwicznego (najlepszego dla ciała, umysłu i ducha) gotowania. Dzisiaj już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego! Przyrządzam na nim niemal wszystkie potrawy, które wymagają tłuszczu (z wyjątkiem pieczenia), niezależnie od tego w jakim stylu danego dnia gotuję”.

A ponieważ Polacy coraz bardziej stawiają na jakość i smak to takie produkty z historią sięgającą starożytności cieszą się  coraz większym wzięciem. Dają zdrowie i urodę. A kawa turbo, zwana kuloodporną, silniejszy napęd.