Dożynki Prezydenckie znajdą tu swoje odgałęzienie w bardziej kameralnym wymiarze, realizowane zgodnie z charakterem od dawna cieszącego się zainteresowaniem przedsięwzięcia pod hasłem „Polska smakuje w regionach”.
Będzie można:
- poznać smaki kuchni z różnych regionów Polski, m.in. potraw z Wielkopolski, Podkarpacia i Żywca,
- obejrzeć i kupić rękodzieła z różnych regionów,
- spotkać się z porozmawiać z wikliniarzami, obejrzeć pokaz wyplatania,
- wziąć udział w warsztatach garncarskich,
- poznać pracę kowala,
- spotkać się ze Wiesławem Wróblewskim (pseudonim Zbój) z „Bacówki u Wiecha” w Żywcu,
- < poznać tajniki wypiekania chleba i kupić pieczywo prosto z pieca,
- wypocząć w cieniu drzew na leżaczkach,
- kupić ekologiczne i regionalne produkty z całej Polski i nie tylko.