Laboratorium SGGW przeprowadziło sensoryczne badanie próbek wody, zgodnie z metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010).
W teście uwzględniono następujące gazowane wody mineralne:
- Saguaro (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
- Kropla Beskidu (niskozmineralizowana naturalna woda mineralna nasycona CO2)
- Polaris Plus (naturalna woda mineralna, niskosodowa, niskozmineralizowana, wysokonasycona CO2, Biedronka) - Nałęczowianka (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
- Sudety (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2, średniomineralizowana, Sudety Carrefour)
- Cisowianka (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
- Żywiec Zdrój (woda źródlana, wysokonasycona CO2)
- Polanicka (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana
10 naukowców z SGGW oceniało 14 parametrów wszystkich dostarczonych próbek, w podziale na dwie główne grupy:
- zapach (ostry, orzeźwiający, neutralny, obcy);
- smak (słodki, kwaśny, gorzki, słony, cierpki, metaliczny, orzeźwiający, szczypiący, neutralny, obcy).
Każdy z parametrów mierzony był na skali 10-punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 - bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie. Na zakończenie każdej z nich eksperci z SGGW wystawiali ogólną ocenę badanej próbki. Na podstawie tych ocen było możliwe wyłonienie najlepszych wód mineralnych.
Najlepsza spośród dobrych i bardzo dobrych
Wszystkie dostarczone próbki zostały ocenione jako produkty wysokiej jakości, tym niemniej pierwsze miejsce ex-aequo zajęła woda mineralna „Jurajski Potok Saguaro" oraz „Kropla Beskidu", uznane za najlepsze spośród wszystkich badanych. Na drugim miejscu uplasowały się trzy próbki wód mineralnych: Polaris Plus, Nałęczowianka oraz Sudety. Pierwszą trójkę zamyka Cisowianka oraz Żywiec Zdrój.
Źródło: Polski Instytut Badań Jakości. Źródło: www.kurier.pap.pl
.