niedziela, grudzień 05, 2021
Follow Us
czwartek, 13 kwiecień 2017 15:19

Wielkanoc bez żurku?

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Wielkanoc bez żurku? https://pixabay.com

Święta Wielkanocne, najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie, obchodzone są na pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Ich punktem kulminacyjnym jest Triduum Paschalne rozpoczynające się Mszą Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek, a kończące w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Poza duchowymi przeżyciami Wielkiego Tygodnia istotne są potrawy, które spożywamy w tych wyjątkowych dniach. Wśród nich nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Alternatywą mogą być zupy z rzeżuchy, zielonego groszku, brokułów, szpinaku lub sałaty. 

Nazwa żurek lub barszcz jest - według jednej z tradycji  - używana wymiennie do jednego rodzaju zupy, według innej żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej. Żur jest daniem staropolskim. Jego nazwa pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. Podawany jest z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub boczkiem, kiełbasą, podrobami lub gotowanym jajkiem. Smakosze twierdzą, że zakwas żytni sprawia, że żurek ma ostrzejszy smak od barszczu białego, robionego na zakwasie pszennym.

Wielkanocny barszcz możemy przyrządzić według przepisu Magdy Gessler:
Składniki: biała kiełbasa, śmietana 30%, 2 szklanki zakwasu pszennego, 1 cebula, garść majeranku, 200 g wędzonych żeberek, 200 g wędzonego boczku, 4 jaja, 1 l wywaru mięsnego, 4 ząbki czosnku, starty korzeń chrzanu.
Sposób wykonania: Włóż do wywaru mięsnego żeberka i gotuj około godziny. Następnie dodaj zakwas i zmiażdżony czosnek, całość gotuj pod przykryciem około godziny. W tym czasie pokrój boczek i cebulę w kostkę. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię i gdy się trochę przyrumieni, dodaj cebulę. Zeszklij ją na złoto. Wyciągnij z barszczu ugotowane żeberka. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj starty na papkę korzeń chrzanu. Całość wymieszaj. Następnie włóż do zupy białą kiełbasę. Gdy się ugotuje, wyjmij ją, pokrój i wrzuć do barszczu. Wsyp garść majeranku. Dorzuć podsmażony boczek z cebulą, całość wymieszaj. Ugotuj jajka na twardo. Obierz i pokrój je na połówki. Wlej barszcz do talerzy, a na wierzch połóż przekrojone jajka.

Możemy też skorzystać z przepisu na tradycyjny żurek z białą kiełbasą:
Składniki: 4 białe kiełbasy, 1 porcja włoszczyzny, 2 litry wody, 1 szklanka zakwasu, 1 duża łyżka utartego chrzanu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 szklanki śmietany, przyprawy: sól,pieprz, maggi.
Zakwas: 2 szklanki przegotowanej letniej wody, 1/2 szklanki mąki żytniej. Wykonanie zakwasu: W garnku należy pół szklanki mąki zalać 2 szklankami letniej przegotowanej wodą, wymieszać, aby nie było grudek. Do tak przygotowanego zakwasu dodajemy ząbek czosnku i skórkę od chleba. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
Sposób wykonania: Do garnka z wodą wkładamy włoszczyznę i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzamy i łączymy z zakwasem. Kolejno dodajemy chrzan, kiełbasę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy według smaku. Do każdej porcji dodajemy jajko ugotowane na twardo.

Poza żurkiem lub barszczem na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć jajek – z majonezem lub sosem tatarskim, faszerowane pieczarkami, szynką i żółtym serem, twarożkiem z chrzanem, pomidorami i pietruszką, posypane szczypiorkiem i rzeżuchą. Klasyczna Wielkanoc nie może obyć się bez różnego rodzaju mięs, wędlin oraz pasztetów, białej kiełbasy z sosem na bazie majonezu, chrzanu i ketchupu oraz warzywnej sałatki. Jedną z przystawek mogą być wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem lub jajka z pastą z awokado.
Bezmięsne wielkanocne śniadanie może składać się z pasztetu z ciecierzycy z pastą tahini lub pasztetu z fasoli, soczewicy czy selera, zupy z rzeżuchy, z zielonego groszku, brokułów, szpinaku lub sałaty z kleksem śmietany lub jogurtu, z jarzynowego bulionu z makaronem albo lanym ciastem.

 

Sałatki, również niezbędne na wielkanocnym stole, mogą być śledziowe - z ziemniakami, zielonym groszkiem, z sosem majonezowo-musztardowym z dodatkiem koperku i soku z cytryny, sałatki z kiełkami lucerny i oliwkami z dodatkiem marynowanej czerwonej papryki i liści ciemnej sałaty karbowanej, ale podstawową sałatką na Wielkanoc jest klasyczna jarzynowa do której niezbędne są następujące składniki: 1 kg marchewki, 1/2 kg pietruszki, 2 duże ziemniaki, 5 jajek ugotowanych na twardo, 2-3 ogórki kiszone, 3 jabłka, 1 puszka groszku konserwowego, majonez -300 ml, sól, pieprz. Ugotowane, pokrojone i przyprawione powinny nieco odstać w lodówce, aby ich smaki się "przegryzły".

Z ciast wielkanocnych podstawą są oczywiście mazurki, ale też baby drożdżowe i sernik, m.in. sernik królewski (Kruche ciasto kakaowe: 500g mąki pszennej, 300g masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko. Masa serowa: 1,20kg półtłustego twarogu w kostce, 8 jajek, 300g cukru, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 200g masła, 1 olejek waniliowy lub śmietankowy, rodzynki).

Przepis na mazurek migdałowy z czekoladą bezglutenowy. Składniki: mąka bezglutenowa 170 g, kostka do pieczenia Kasia 125 g, jajka1 szt, cukier 100 g, migdały 100 g; Polewa czekoladowa: czekolada gorzka 75 g, kostka do pieczenia Kasia 1 łyżka, śmietanka 30% 50 ml, bakalie 1 opak. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut i hartujemy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę. Połowę mielimy w malakserze, a resztę zostawiamy do dekoracji. Do miski wsypujemy mąkę bezglutenową, mielone migdały, jajko, cukier i miękką Kasię. Wszystko mieszamy mikserem. Ciasto przekładamy na posypany mąką bezglutenową stół, zagniatamy i wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Czekoladę wkładamy do rondelka dodajemy łyżeczkę Kasi i śmietankę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Formę do tarty o średnicy około 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Wykładamy na papier ciasto. Pieczemy w 180 st.C około 25 minut. Migdały moczymy w polewie i układamy na pergaminie. Pozostałą polewę przekładamy do szprycy cukierniczej. Polewą i bakaliami dekorujemy mazurka.

Wielkanoc jest świętem ruchomym. Jego data przypada (w zależności od roku) najwcześniej 22 marca, a najpóźniej 25 kwietnia, przy czym tak skrajne daty wypadają niezwykle rzadko. Kolejny raz Wielkanoc będzie 25 kwietnia w 2038 r., natomiast 22 marca dopiero za ponad dwa wieki, bo w 2285 roku. Uwzględniając lata od 1900 do 2100 najczęściej pojawiającą się datą Wielkanocy jest 19 kwietnia. Od daty Wielkanocy zależą daty większości ruchomych świąt chrześcijańskich i katolickich, aż do Bożego Ciała.

Źródło przepisów: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com, https://www.przepisy.pl/, Moje Ciasto.

a