wtorek, grudzień 10, 2024
Follow Us
piątek, 02 grudzień 2016 09:53

Nadzwyczajna Ekogala w Jasionce Wyróżniony

Napisane przez Bohdan Juchniewicz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Nadzwyczajna Ekogala w Jasionce http://podkarpackie.ksow.pl/

W branży EKO żywności będzie to spotkanie najlepszych producentów i przetwórców, którzy zaprezentują swój dorobek podczas X Ekogali w podrzeszowskiej Jasionce w dniach 9–10 grudnia 2016 r. od godziny 10 do 17. Wśród wystawców znajdą się członkowie Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, obchodzącego właśnie 10-lecie działalności.


Dla dziennikarzy Ekogala jest dogodną sytuacją do zebrania informacji bezpośrednio od uczestników procesu wytwarzania żywności najwyższej jakości – żywności ekologicznej.
Podczas X Ekogali zaprezentuje się m.in. Gospodarstwo Pszczelarskie Marka Barzyka, pszczelarza nie tylko prowadzącego swoją ekologiczną pasiekę, ale także rozwijającego pszczelarstwo miejskie w Warszawie - opiekuje się ulami na hotelu Regent i budynku Focus w Warszawie. Z Doliny Mogilnicy przyjedzie Roman Bartkowiak, który nie tylko stworzył Spółdzielnię Produktów Rolnictwa Ekologicznego, ale opatentował wykorzystanie węgla drzewnego w produkcji rolno-spożywczej, umożliwiając tym samym rezygnację ze stosowania chemicznych specyfików. We wspieraniu produkcji ekologicznej ma też swój udział Spółka Monrol oferująca zrębki (paliwo) wędzarnicze, cenne szczególnie przed Świętami. Rewelacyjnych wystąpień będzie więcej, np. Naturia S.C. z Jastkowa pokaże trzy eliksiry długowieczności, czyli kompozycje z kombuchy o właściwościach probiotycznych. Szanse na wykorzystanie mody na jedzenie chipsów i batoników, ale w formie jak najbardziej pożywnej, wykorzystała „Elena” – producent naturalnych liofilizatów, wprowadzając na rynek „eleniuszki”, czyli zdrowe chipsy dla dzieci i młodzieży. Podobną drogą idzie młoda firma „Raw and Happy” oferując m.in. przekąski z … kaszy gryczanej z surową czekoladą, z egzotycznymi dodatkami oraz miodem. A oprócz tego bezcukrowe batony, także pełne zamorskich owoców i przypraw korzennych.
Ekogala to też zarazem okazja do uzyskania opinii klientów szukających EKO żywności, konsumentów, którzy wiedzą, że na tych targach znajdzie się największa branżowa oferta, zaś wstęp jest bezpłatny.
W czasie Targów będzie sposobność do spróbowania EKO pyszności przygotowanych m.in. przez członków Stowarzyszenia. Najlepsi szefowie Eko kuchni zaprezentują swoje mistrzowskie umiejętności w dziedzinie zdrowego gotowania i wypieków.

Więcej o Stowarzyszeniu „Polska Ekologia” będzie można usłyszeć na konferencji prasowej w piątek 9 grudnia 2016 o godz. 14.30 (scena główna, część targowa).

X Ekogala - Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce k. Rzeszowa (obok lotniska).
9–10 grudnia 2016 r., godz. 10–17.

a