wtorek, maj 24, 2022
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /home/kur365/domains/kurier365.pl/public_html/images/24519.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/24519
piątek, 19 sierpień 2016 00:00

Grzybiarz jest jak saper - myli się tylko raz Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Jedne z najczęściej mylonych grzybów, to z lewej: Muchomor jadowity (Amanita virosa) i z prawej: Czubajka kania (Macrolepiota procera) Jedne z najczęściej mylonych grzybów, to z lewej: Muchomor jadowity (Amanita virosa) i z prawej: Czubajka kania (Macrolepiota procera) https://grzybyjadalne.files.wordpress.com

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina amatorom grzybów, aby spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.


Najczęściej mylone grzyby

Istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50 gramów tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.

{gallery}24519{/gallery}

Spożycie tych najbardziej niebezpiecznych grzybów może doprowadzić do cytotoksycznego, nieodwracalnego uszkodzenie nerek i wątroby, a nawet śmierci. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony przez Ciebie grzyb jest jadalny – nie ryzykuj. Jak głosi powiedzenie, grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz!
Więcej na: http://gis.gov.pl/.

a