Najczęściej mylone grzyby
Istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50 gramów tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.
{gallery}24519{/gallery}
Spożycie tych najbardziej niebezpiecznych grzybów może doprowadzić do cytotoksycznego, nieodwracalnego uszkodzenie nerek i wątroby, a nawet śmierci. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony przez Ciebie grzyb jest jadalny – nie ryzykuj. Jak głosi powiedzenie, grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz!
Więcej na: http://gis.gov.pl/.