Książka powstała w wyniku ogólnopolskiego konkursu „Moje ulubione mleczne danie", ogłoszonego w marcu tego roku przez organizatorów kampanii: Polską Izbę Mleka i Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
W zabawie udział wzięło blisko 650 uczniów ze szkół uczestniczących w programie. Zadanie, postawione przed uczestnikami konkursu, polegało na przygotowaniu potrawy na bazie dowolnego produktu nabiałowego oraz przesłaniu zdjęcia lub ilustracji wraz z towarzyszącym jej przepisem.
– Jesteśmy miło zaskoczeni liczbą i poziomem zgłoszonych do konkursu prac – mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka. - Po długich i burzliwych naradach Jury wyłoniło 40 finalistów, których prace znalazły się w książce. Mieliśmy naprawdę twardy orzech do zgryzienia, ponieważ w każdą z prac dzieci włożyły mnóstwo wysiłku i serca, a pysznych przepisów na „mleczne co nieco" mógłby im pozazdrościć niejeden wybitny szef kuchni – dodaje.
W opublikowanych w książce przepisach możemy znaleźć pomysły na ulubione smakołyki Kota Mleczysława, m.in. chrupiące gofry, pyszne koktajle na bazie jogurtu, serowe placki z kaszy manny, truskawkową panna cottę i wiele, wiele innych. W wydaniu nie brakuje niezwykłych, kolorowych ilustracji i oryginalnych pomysłów, które zapewne staną się źródłem inspiracji niejednego kulinarnego entuzjasty.
- Mamy nadzieję, że zebrane w książce przepisy przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również ich rodzicom. Chcielibyśmy, aby książka ta była okazją do spędzania wraz z dzieckiem miłych chwil w kuchni, podczas wspólnego, rodzinnego gotowania - mówi A. Maliszewska.
{gallery}21269{/gallery}
Organizator kampanii - Polska Izba Mleka jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących. Liczy ponad 70 członków, a wśród podmiotów zrzeszonych w niej znajdują się największe firmy mleczarskie i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Natomiast drugi z organizatorów - Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 r. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9,2 tys. członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego.
Czytelnicy, których interesują zebrane w książce przepisy na mleczne pyszności, mogą skorzystać z elektronicznej wersji książki, dostępnej na stronie programu: www.mamkotanapunkciemleka.pl w formie flipbooka oraz w wersji PDF.