Obecność niedozwolonego poziomu antybiotyków w jajkach lub mięsie może być efektem niewłaściwego dawkowania leku choremu zwierzęciu, nieprzestrzegania okresu karencji lub podania niedozwolonej dla danego gatunku substancji. Dawki antybiotyków pozostające w produktach spożywczych kumulują się w organizmie powodując problemy. W przypadku alergików nawet minimalna ilość antybiotyku może wzbudzić wstrząs anafilaktyczny.
Antybiotyki wszechobecne w hodowli zwierząt, ryb, produkcji kosmetyków czy środków czystości, są dodawane nawet do farb i fug. Liczba opornych drobnoustrojów zwiększa się, za to zmniejsza się liczba skutecznych leków.
W Unii Europejskiej w wyniku zakażenia bakteriami odpornymi na niektóre antybiotyki umiera rocznie 25 tys. ludzi. W 2050 roku odporność na antybiotyki może być przyczyną śmierci 10 mln ludzi. Więcej na: www.rynekzdrowia.pl.