środa, kwiecień 24, 2024
Follow Us
piątek, 24 kwiecień 2015 00:00

Antybiotyki w hodowli zwierząt przyczyną lekoodporności u ludzi Wyróżniony

Napisane przez www.rynekzdrowia.pl
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Antybiotyki w hodowli zwierząt  przyczyną lekoodporności u ludzi http://www.morguefile.com

Nadużywanie antybiotyków w hodowli zwierząt jest jedną z ważniejszych przyczyn lekoodporności u ludzi według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Nieuzasadnione użycie antybiotyków w hodowli zwierząt jest zabronione w Unii Europejskiej od 2006 roku.

Obecność niedozwolonego poziomu antybiotyków w jajkach lub mięsie może być efektem niewłaściwego dawkowania leku choremu zwierzęciu, nieprzestrzegania okresu karencji lub podania niedozwolonej dla danego gatunku substancji. Dawki antybiotyków pozostające w produktach spożywczych kumulują się w organizmie powodując problemy. W przypadku alergików nawet minimalna ilość antybiotyku może wzbudzić wstrząs anafilaktyczny.

Antybiotyki wszechobecne w hodowli zwierząt, ryb, produkcji kosmetyków czy środków czystości, są dodawane nawet do farb i fug. Liczba opornych drobnoustrojów zwiększa się, za to zmniejsza się liczba skutecznych leków.

W Unii Europejskiej w wyniku zakażenia bakteriami odpornymi na niektóre antybiotyki umiera rocznie 25 tys. ludzi. W 2050 roku odporność na antybiotyki może być przyczyną śmierci 10 mln ludzi. Więcej na: www.rynekzdrowia.pl.

a