środa, kwiecień 24, 2024
Follow Us
sobota, 02 sierpień 2014 00:00

Smaczne i dobre dla zdrowia Wyróżniony

Napisane przez OKI
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę w zabieganym dniu? Sięgnij po bakalie! Żyjemy szybciej, intensywniej, częściej też podjadamy. Dobrym rozwiązaniem dla takich przekąsek są bakalie.

Wystarczy garść suszonych owoców lub orzechów dziennie, by dostarczyć organizmowi mnóstwo korzyści.
Dlaczego bakalie są idealną przekąską między posiłkami?
Przekąski są istotne, ponieważ uzupełniają zalecane pięć posiłków dziennie. Idealna przekąska powinna być z jednej strony pełna składników odżywczych, by dodawać nam energii, a z drugiej strony smaczna.
Przekąska składająca się np. z suszonych moreli, śliwek, żurawiny, rodzynek i migdałów dostarczy wielu niezbędnych składników. Morele, dzięki zawartości beta-karotenu, zadbają o kondycję naszej skóry, suszone śliwki, zawierają pięć razy więcej – błonnika niż świeże owoce, dzięki temu doskonale wspomagają trawienie, migdały pełne są cynku, który reguluje działanie systemu odpornościowego i chroni przed przeziębieniami, żurawina zawiera witaminę C, zmniejszającej uczucie zmęczenia,
rodzynki są świetnym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulowaniu ciśnienia krwi. Bez tych składników nasz organizm szybko opadnie z sił.
Bakalie bakaliom nierówne
W bakaliach bardzo ważna jest jakość, bo to zarówno będzie decydować o ich smaku, jak i zawartości składników odżywczych. Tylko jak rozpoznać te najlepsze? W przypadku śliwki istotne jest drylowanie. W tych najwyższej jakości śliwkach pestka wyciągana jest przez jedno małe nacięcie, dzięki czemu owoc nie traci swoich soków, miąższu oraz witamin. To samo dotyczy żurawiny – bardzo ważne jest, aby była w całości, a nie cięta - wtedy sok pozostanie wewnątrz.

 

a