wtorek, kwiecień 23, 2024
Follow Us
poniedziałek, 24 luty 2014 15:33

Smaki i aromaty Indii, odcinek X Wyróżniony

Napisane przez Małgorzata Kostro-Olechowska
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Smaki i aromaty Indii, odcinek X http://qmamkasze.pl

„Smak curry": smaki i aromaty Indii, odcinek X. Imbirowa zupa ze świeżymi ziołam. 

Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
dwie garście selera naciowego
1 por
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki rozgniecionego pieprzu
5 cm kawałek świeżego imbiru (obranego)
5 plasterków czerwonego chili
asofetida 1/4 łyżeczki
pół łyżeczki soli różowej lub kamiennej
szczypta sproszkowanego mango
łyżka masła klarowanego lub oliwy
garść mięty świeżej
garść estragonu
garść bazylii
woda.

Warzywa obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do suchego garnka razem z przyprawami, imbirem, chili, solą i mango. Mieszamy prażąc na niewielkim ogniu. Po około 5-8 minutach dokładamy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, świeże zioła i zalewamy wodą powyżej warzyw. Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu.
Wszystko razem miksujemy na krem, serwujemy z dodatkiem świeżych ziół. Można z małą grzanką lub podprażonymi pestkami słonecznika.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga qmam kasze: http://qmamkasze.pl.
Link do przepisu: http://qmamkasze.pl/imbirowa-kremowa-zupa-ze-swiezymi-ziolami/#.

„Smak curry" już w kinach.

a