Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów – i zachęcą do wizyty w kinie.
Halawa, czyli pudding z kaszy manny
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
650 ml wody lub mleka, albo po połowie każdego
300 g cukru
10 nitek szafranu (niekoniecznie)
½ łyżki startej gałki muszkatołowej
35 g rodzynek
35 g orzechów laskowych lub włoskich (niekoniecznie)
200 g masła
225 g kaszy manny
Do wody (lub mleka) wsypać cukier, szafran i gałkę muszkatołową. Gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Orzechy lekko podprażyć, drobno posiekać i odstawić.
W garnku, na średnim ogniu, roztopić masło. Wsypać kaszę mannę i prażyć przez 10-15 minut, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy kasza będzie miała kolor złotobrązowy, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli jedną ręką wlewać do kaszy słodki płyn, a drugą cały czas mieszać. Ostrożnie! Kiedy płyn zetknie się z gorącą kaszą, mieszanina zacznie pryskać. Przez chwilę szybko mieszać, by nie powstały grudki. Wrzucić posiekane orzechy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać jeszcze kilka razy szybkim ruchem, aby halawa stała się pulchna. Podawać na gorąco lub ostudzoną do temperatury pokojowej.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Koty kuchenne oczka: http://belkoty.blogspot.com
Link do przepisu: http://belkoty.blogspot.com/2014/01/smak-curry-i-sodka-halawa-czyli.html
Film „Smak curry" już dziś wchodzi na ekrany polskich kin.