piątek, maj 16, 2025
Follow Us
czwartek, 13 luty 2014 12:44

Smaki i aromaty Indii, odcinek V Wyróżniony

Napisane przez Małgorzata Kostro-Olechowska
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W związku ze zbliżającą się premierą filmu „Smak curry" prezentujemy przepisy kuchni hinduskiej pochodzące z polskich blogów kulinarnych.

Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów – i zachęcą do wizyty w kinie.

„Smak curry": smaki i aromaty Indii, odcinek V

DHAL LANKIJSKI

Składniki:
1 i ½ szklanki soczewicy czerwonej
2 łyżki oleju kokosowego
2 cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego
kilka liści curry
1 szt. świeżego chilli
1 łyżka otartego imbiru świeżego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kminu
1 i ½ łyżeczka mieszanki curry
½ łyżeczki kurkumy
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
garść świeżej kolendry
½ łyżeczki płatków chilli
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej ryby (maledive fish) lub suszonych krewetek

Opłucz soczewicę na sicie. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, imbir, liście curry i posiekane świeże chilli. Smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj nasiona i smaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Dorzuć soczewicę, mieszankę curry, kurkumę i sól. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj aż soczewica będzie miękka i wchłonie płyn. Jeśli będzie za mało płynu, a soczewica nadal będzie twardawa, to zmniejsz ogień i dodaj odrobinę wody.
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie wrzący, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i ½ łyżeczki mieszanki curry. Smaż aż cebula zacznie brązowieć, dodaj suszoną rybę lub krewetki i płatki chilli. Mieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowa i chrupiąca. Ugotowany dhal podawaj posypany brązową cebulą i świeżą kolendrą, możesz podać też z piklami mango albo aramboli.

Przepis i zdjęcie pochodzą z portalu Wrząca kuchnia: http://wrzacakuchnia.pl. Autor: Gosia. Link do przepisu: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/dhal-lankijski.

Film „Smak curry" wchodzi na ekrany polskich kin w piątek 14 lutego.

a