Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów – i zachęcą do wizyty w kinie. W dzisiejszym, IV odcinku przedstawiamy:
Indyjskie krewetki w mleku kokosowym
Składniki:
1 kg surowych krewetek
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 łyżka masła klarowanego
6 szalotek
4 ząbki czosnku
2 czerwone chilli pozbawione nasion
(będzie dość ostre, użyj mniej, jeśli wolisz łagodniejsze smaki)
ok. 1,5 cm utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
kilka listków limonki caffir
400 ml mleka kokosowego
ok. 1,5 łyżeczki soli.
Krewetki obierz i usuń przewody pokarmowe. Możesz je pozostawić z ogonkami, jeśli nie przeszkadza Ci wyłuskiwanie krewetek z ogonków na talerzu.
Ugotuj idealnie sypki ryż.
Na rozgrzanym maśle podsmaż na szklisto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkich plasterkach. Dodaj pokrojone chilli, imbir, listki limonki caffir i kurkumę, a następnie mleko kokosowe i sól. Cały czas mieszając, gotuj sos na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż zgęstnieje. Dodaj krewetki, wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Krewetki w tym czasie zmiękną, a sos zgęstnieje.
Podawaj krewetki z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Chilli Bite: http://www.chillibite.pl. Link do przepisu: http://www.chillibite.pl/2014/02/krewetki-w-mleku-kokosowym.html.
„Smak curry" w kinach od 14 lutego.