czwartek, kwiecień 18, 2024
Follow Us
poniedziałek, 10 luty 2014 12:14

Krewetki w mleku kokosowym Wyróżniony

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Krewetki w mleku kokosowym http://www.chillibite.pl

W związku ze zbliżającą się premierą filmu „Smak curry" prezentujemy przepisy kuchni hinduskiej pochodzące z polskich blogów kulinarnych.

Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów – i zachęcą do wizyty w kinie. W dzisiejszym, IV odcinku przedstawiamy:

Indyjskie krewetki w mleku kokosowym

Składniki:
1 kg surowych krewetek
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 łyżka masła klarowanego
6 szalotek
4 ząbki czosnku
2 czerwone chilli pozbawione nasion
(będzie dość ostre, użyj mniej, jeśli wolisz łagodniejsze smaki)
ok. 1,5 cm utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
kilka listków limonki caffir
400 ml mleka kokosowego
ok. 1,5 łyżeczki soli.

Krewetki obierz i usuń przewody pokarmowe. Możesz je pozostawić z ogonkami, jeśli nie przeszkadza Ci wyłuskiwanie krewetek z ogonków na talerzu.
Ugotuj idealnie sypki ryż.
Na rozgrzanym maśle podsmaż na szklisto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkich plasterkach. Dodaj pokrojone chilli, imbir, listki limonki caffir i kurkumę, a następnie mleko kokosowe i sól. Cały czas mieszając, gotuj sos na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż zgęstnieje. Dodaj krewetki, wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Krewetki w tym czasie zmiękną, a sos zgęstnieje.
Podawaj krewetki z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Chilli Bite: http://www.chillibite.pl. Link do przepisu: http://www.chillibite.pl/2014/02/krewetki-w-mleku-kokosowym.html.

„Smak curry" w kinach od 14 lutego.

a