Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów – i zachęcą do wizyty w kinie. W dzisiejszej, pierwszej odsłonie przedstawiamy:
CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ
1 szklanka ziaren ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka
2 łyżki oleju
4 łyżeczki przyprawy curry (dobrej jakości)
2 łyżeczki przyprawy colombo (do kupienia w Kuchniach świata)
1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry, kuminu, gorczycy, kopru włoskiego
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki ziaren czerwonej soczewicy
1 opakowanie (250g) liści młodego szpinaku (baby)
sól
pieprz
Ciecierzycę namoczyć na noc i na drugi dzień ugotować prawie do miękkości.
Cebulę, czosnek i imbir zmiksować z odrobiną wody na gładką pastę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając.
Dodać zmiksowaną pastę i smażyć kolejną minutę.
Dodać mleko kokosowe, czerwoną soczewicę i ciecierzycę i gotować 10 minut (soczewica nie może się rozpaść).
Dodać całe liście szpinaku, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem i podać z ugotowanym ryżem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Around the kitchen table: http://table-table.blogspot.ch. Link do przepisu: http://table-table.blogspot.com/2012/04/symfonia-zapachow-curry-z-ciecierzyca-i.html#axzz2qvcI3bbr.
„Smak curry" w kinach od 14 lutego.